Mladší brácha Pardubické juniorky otevírá dveře do světa. A talentům rozdává ATP body

22. září 2022

Sice nemá tak dlouhou tradici, ale může být pro nadějné hráče důležitou spojkou na cestě k výrazným úspěchům. Turnaj Pardubice Open vyvrcholí nedělním finále od 10 hodin.

Konkurence pro druhý turnaj ve městě to určitě není. „Rivalitou netrpíme, naopak udržujeme spolupráci, navazujeme ve smyslu turnajového levelu. Pardubická juniorka je mistrovství republiky dorostenců a náš turnaj představuje vstupní bránu pro nadějné hráče do světového tenisu. Jsme za tuhle návaznost určitě rádi. Je to čistě mužský antukový turnaj s dotací 25 000 dolarů,“ říká manažer Pardubice Open David Novák.

Konečně s kulisou

Za turnajem stojí manželé Novákovi, oba tenisti. „Vnímáme tenhle sport tak, že nám dal spoustu možností do života. Chtěli jsme mu to nějak vrátit. Zároveň tak pomáháme mladým hráčům plnit si svoje cíle. Body se jim počítají do žebříčku ATP.“

Po covidových restrikcích se vrací do areálu LTC Pardubice diváci. „Kvůli covidu jsme museli změnit i termín turnaje. Původně se hrával v červnu. V roce 2020 jsme ho po dohodě s Českým tenisovým svazem posunuli na září. Letos můžou dorazit diváci bez jakýchkoliv omezení. Vstup je zdarma. Každý den hrajeme od 10 hodin a v neděli je v tento čas finále. Věříme, že se ve zbytku týdne vylepší počasí a bude hezky. Všechny zápasy streamujeme na internetu. Denně po dvouhrách následují i čtyřhry,“ popisuje Novák.

Nejvýše nasazeným účastníkem měl být Michael Vrbenský. Z turnaje ale kvůli nemoci odstoupil. „Nahradil ho šťastný poražený z kvalifikace, loňský vítěz Pardubické juniorky Daniel Siniakov, bratr Kateřiny Siniakové. Hned ale prohrál v zápase prvního kola. Pokud jde o slavné vítěze, tak vzpomínáme na rok 2018, kdy u nás triumfoval Lukáš Rosol. V té době už patřil mezi hvězdy světového tenisu.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.