Modrý čaj z klitorie zlepší plodnost i paměť. Pomůže i při nespavosti

11. srpen 2022

Bylinkářka Radka Svatošová přinesla do Radioporadny džbán plný sytě modré tekutiny. Modrý čaj připomínající inkoust připravila z květů tropické rostliny, které se česky říká motýlí květ. Latinský název je ale zajímavější. Německý botanik Georg Eberhard Rumphius nazval rostlinu už v 17. století clitoria. Modré květy tento název nezapřou.

Květy klitorie ternatské patří k ajurvédským bylinám, které stimulují nervovou soustavu. Bylinka zlepšuje paměť a schopnost učení, odstraňuje úzkost a napětí, působí jako stabilizátor nálady, uvolňuje. Uplatní se i při léčbě nespavosti a chronické únavě. Má i protizánětlivé účinky.

Clitoria mariana neboli motýlí květ. Z květů liány se dá připravit inkoustově modrý čaj

„Motýlí květ zpomaluje přirozené stárnutí buněk a dodává vitalitu pokožce i vlasům. No a jak už název napovídá, podporuje ženskou i mužskou plodnost, působí na potenci a u žen upravuje menstruační cyklus,“ vyjmenovává další účinky Modrého čaje bylinkářka Radka Svatošová, která před časem dostala tuto tropickou květinu jako dárek. Této liáně se bohužel v našich podmínkách příliš nedaří. Ale sušené modré kvítky se dají sehnat například v čajovnách.

Existuje také motýlí keř, ten se u nás pěstuje běžně a jeho účinky také nejsou k zahození. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související