Modrý, červený nebo bílý? Podle barvy sádrokartonu poznáte, na co se hodí

5. září 2024

Robert Hošek pracuje se sádrokartonem už od doby, kdy se objevil na českém trhu. A to bylo hned po revoluci.

„S tím, jak se uvolnily hranice politicky, mohly se sem dostat i západní technologie. Na dobu před sádrokartony raději nevzpomínat. Při přestavbách půd vládl heraklit a ukotvit ho bylo velmi složité. Se sádrokartonem to máme mnohem jednodušší,“ říká Hošek.  

Sádrokarton z uhelného odpadu

Sádrokarton je deska sendvičového typu. Desky jsou tvořeny speciálním pevnostním kartonem, který dává desce ohybovou pevnost. Smykovou pevnost dává sádra, která se napěchuje mezi kartony.

„Sádra je síran vápenatý, což je nerost. Existuje i v přírodní formě. Ale všichni výrobci používají  energosádrovec, což je produkt odsíření uhelných elektráren. Sádrovec se usuší, naformátuje, napěchuje mezi kartony, a je z toho sádrokarton,“ vysvětluje Robert Hošek.

Modrý proti hluku, červený proti ohni

V dnešní době existují různé délky, šířky, ale i barvy sádrokartonu. Můžete si vybrat sádrokarton podle toho, na co ho budete používat. Podle barvy se dá zjistit, co sádrokarton umí. Běžný sádrokarton je bílý, to je klasická stavební deska. Zelené desky jsou opatřené impregnací a hodí se do vlhkých prostor, jako jsou koupelny.

Sádrokarton je díky své lehkosti i variabilitě oblíbeným materiálem

„Červený sádrokarton má lepší vlastnosti, co se týká požární odolnosti. Modrý sádrokarton si pořizuji, když chci co nejlepší zvukoizolační vlastnosti. Tenhle druh přirovnávám k pytli brambor. Když si na něj zaťukáte, tak neduní. Je trochu těžší a krystalky v něm nejsou tak srostlé. Proto je šíření zvuku obtížnější. Je ideální na stěny a na podhledy,“ pokračuje odborník, který razantně odmítá mýtus o tom, že přes sádrokarton je všechno slyšet.

Devadesát devět procent všech realizací podkroví je ze sádrokartonu. „Kde se ale můžeme ještě rozšířit, to jsou příčky v bytové výstavbě. Ale i tam jsou v posledních letech pokroky, protože se už vyrábějí modifikované desky, které umí kotvit. Jsou vysokopevnostní, unesou tedy mnohem víc, než běžný sádrokarton.

Jaké výhody mají sádrokartonové podlahy? A co bude se sádrokartonem, až budou zrušeny uhelné elektrárny? Poslechněte si víc v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související