Dřevostavby prožívají renesanci. Staví se rychle a ušetří pár metrů navíc

26. srpen 2024

O konstrukční systém v podobě dřevostaveb je v posledních letech velký zájem. Podle odborníka Tomáše Koreckého je každá šestá stavba v Čechách ze dřeva.

„Na jeden rodinný dům je potřeba zhruba 30 metrů krychlových dřeva, což je asi 12 vzrostlých stromů. Takové množství dřeva vyroste v Česku za dvě minuty! Máme surovinu, která neustále dorůstá. Dřevo musí splňovat velmi přísné podmínky kvality. Nejčastěji je to smrk,“ popisuje Tomáš Korecký.

Hotovo za pár dnů

Výhodou dřevostavby je rychlost jejího vzniku. Při realizaci odpadají mokré procesy, které jsou při stavbě cihlových domů nutné. Proto jsou dřevostavby rychleji postavené. Vytvářejí se přímo na staveništi nebo se na stavbu převážejí už hotové panely, které v sobě mají zabudovanou elektroinstalaci i rozvody. Tyto stavby jsou hotové během několika dnů.

„Výhodou je i to, že ušetříte metry uvnitř domu, získáte více prostoru, protože stěny nejsou tak silné. Ve stometrové dřevostavbě můžete ušetřit sedm až deset metrů čtverečních. A to stojí desetitisíce korun,“ připomíná Tomáš Korecký.

Největší zájem je o rámové dřevostavby

Největší zájem je v Česku o rámové dřevostavby. Za rok jich u nás vznikne asi 2 400. „Na místo se dovezou hotové dřevěné stojny, postaví se rám a ten se vyplňuje izolací a oplášťuje se vhodnými deskami, které ztuží celou konstrukci. Dřevo je tedy uvnitř a deskami je opláštěné. Dřevo je velmi silné v tlaku, je schopné nést velké zatížení, to je další výhoda,“ vysvětluje Korecký.

Podle něj má dřevo jako stavební materiál velký potenciál a bude snaha využívat toho stále více. Více dřeva se bude objevovat i na stavbách veřejné správy, ve školách a na úřadech.

Jak je to s vlhkostí, akumulací tepla, hořlavostí, akustikou? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související