Moravská Třebová ožije na zemi i ve vzduchu

17. srpen 2016

Moravská Třebová už tento pátek po 15. Hodině a v sobotu ožije tradičním festivalem Kejkle a kratochvíle. Bohatý program pro malé i velké doplní i některé novinky a také jedna velká akce s mezinárodním přesahem.

S pozvánkou do studia dorazili František Žáček z Kulturních služeb města Moravská Třebová a ředitel organizačního výboru ME v letecké akrobacii Stanislav Bajzík.

Kejkle a kratochvíle už mají v Moravské Třebové vybudovanou dlouhou tradici: „Ročníků bylo nepočítaně, každý se lišil. Letos máme náladu zacílenou tematicky na dobu markraběte Karla,“ říká František Žáček a hned prozrazuje, kdo si pozdějšího krále a císaře zahraje: „My jsme rádi, že jsme pro tuto roli získali Jana Kopečného. Je to muzikálový herec a zpěvák. I věkově odpovídá, protože v roce 1341 měl Karel IV. 25 let, takže máme ho tam v tom nejlepším věku.“

Zábava i soutěže

„Hlavním bodem programu je průvod, který se změní na jakousi rekonstrukci toho, jak vjel panovník do města, mělo to nějaké náležitosti. Budou ho vítat konšelé. Chystáme i překvapení, která teď ještě nechci prozrazovat,“ naznačuje František Žáček.

Čtěte také

Součástí celého veselí bude také netradiční turnaj pro in-line bruslaře: „Vytvořili jsme takové figuríny koní, skoro v reálné velikosti, a do těch se ti jezdci oblečou a budou muset tak jako skuteční rytíři vykonat soutěžní disciplíny.“

V Moravské Třebové se bruslí i na letišti

Na nebi bude rušno

V sobotu v 18:30 pak návštěvníky čeká slavnostní zahájení Mistrovství Evropy v letecké akrobacii: „Ti piloti akrobati jsou takoví rytíři nebes. Akrobacie je skutečně vrcholnou disciplínou leteckých sportů,“ vysvětluje provázání obou akcí Stanislav Bajzík.

Navíc letecká akrobacie má v Moravské Třebové dlouholetou tradici: „Ale mistrovství Evropy v motorové akrobacii je tam poprvé. Teď, protože tam máme novou asfaltovou dráhu, jsme se rozhodli, že můžeme pořádat i mistrovství v motorové akrobacii, protože ta letadla potřebují trochu lepší dráhu.“

Na klání „rytířů nebes“ se může v průběhu příštího týdne přijít podívat každý: „Ta soutěž se dá rozdělit do několika etap. Od kvalifikace až po finále, kdy už létá omezený počet pilotů. Vyvrcholí to v sobotu 27. srpna, součástí bude i takový letecký den, různé atrakce pro děti a další kulturní atrakce, aby lidé měli požitek nejen z té akrobacie,“ říká Stanislav Bajzík.

Čtěte také

„Výkony pilotů hodnotí rozhodčí. Sestava je složená ze souboru povinných figur, do kterých si pilot vloží ještě nějaké své spojovací a tato sestava se pak hodnotí. A pak jsou tajné sestavy.“ Ty se piloti dovědí den předem a tím pádem už nemají šanci si je natrénovat,“ prozrazuje Bajzík samotný princip soutěže.

autor: HRU
Spustit audio