Most přes Třebovku částečně zbourají, řidiči pojedou jinudy

29. březen 2017

Ústí nad Orlicí letos opraví přemostění Třebovky v místní části Hylváty. To bude znamenat komplikace pro řidiče osobních aut, ale i pro cestující veřejnou dopravou. Rekonstrukce má začít v květnu.

Most přes Třebovku má už má svá léta a je v technicky nevyhovujícím stavu, je navíc poměrně úzký. Potvrdil to i starosta Ústí Petr Hájek (Oušťáci): „Revizní prohlídky jednoznačně charakterizují, že je tento most za hranicí životnosti. Je zde porušena izolace, dochází k vydrolování betonových kvádrů a opěry jsou podemlety.“

Termín „oprava“ není tak úplně přesný. Spíš se bude jednat o zbourání podstatné části toho současného a postavení nového železobetonového mostu. Za práce radnice zaplatí víc než 5 milionů korun, všechno bude dotovat ze svého. Návrh letošního rozpočtu s prostředky na tuto stavbu počítal.

Omezení pro dopravu

Řidiči se budou muset tomu místu vyhnout po objízdných trasách. Ty ještě přesně určené nejsou, protože radnice o nich ještě jedná. Není tak jasné, jestli bude jedna obousměrná objízdná trasa, nebo třeba dvě jednosměrné. Práce začnou v květnu a potrvají až do letošního srpna. Chodců se práce na stavbě nového mostu příliš nedotknou, protože tam bude postavená provizorní lávka pro pěší a lidé se tak přes řeku dostanou.

Uzavírky v Mýtě i na mostu na Pastvinách

Komplikací v dopravě bude v dalších dnech víc. Za zmínku stojí například uzavření ulice ČS. armády v Ústí nad Orlicí, kde omezení potrvá až do konce května. Stejně tak do 10. dubna je výrazně omezený provoz na výjezdu z Vysokého Mýta směrem na Hrušovou a Litomyšl - tam se jezdí kyvadlově jedním pruhem.

Další výrazné omezení pak bude od příštího týdne u přehrady Pastviny (trasa Žamberk – Králíky). Silničáři tam budou několik měsíců opravovat most přes nádrž a vozovka bude uzavřená.

autor: zen
Spustit audio