U babičky bych si dal turka s chutí, říká barista Jan Škeřík z Litomyšle
Co člověk, to jiná chuť. A týká se to i kávy. Někdo je příznivcem méně upražené kávy, která má nakyslou chuť, někdo naopak upřednostňuje kávu více upraženou, s nahořklou chutí.
Barista Jan Škeřík z Litomyšle studuje kávu už deset let. Stal se Národním mistrem v přípravě kávy, v Litomyšli úspěšně vede rodinnou kavárnu. Je sice příznivcem nakyslejší chuti, ale zůstává tolerantní i k ostatním názorům.
„U babičky si dám s chutí i turka, nejsem blázen, který by tvrdil, že to kyselé je to jediné správné. Ať si zákazník vybere,“ říká barista. Podle něj zákazníci v posledních letech prošli kávovou osvětou a chtějí vědět, z jaké suroviny se v kavárně káva podává, a jakým způsobem se praží.
Tvrdá voda kávě nesvědčí
„Pokud by ještě žila moje babička a nabídla mi turka, tak si ho s radostí dám. Je to o rituálu, prostě jedu k babičce na kafe. V kavárně ho ale nepřipravujeme. Nicméně máme zákazníky, kteří si k nám přijdou pro výběrové kafe a nechají si ho namlet na turka. To mi dělá radost, že nesáhnou po tom nejlevnějším v supermarketu,“ podotýká barista Škeřík a přidává pár praktických rad.
Při přípravě domácí kávy použijte nejen kvalitní kávu, ale také kvalitní vodu. Ta z kohoutku bývá většinou tvrdá. Kávě svědčí měkká voda, ideální je podle Škeříka voda kojenecká. Základním fíglem je přelít turka přes sítko po čtyřech až pěti minutách louhování. A kupte si ruční mlýnek na kávu. Čerstvě namletá zrna nemají konkurenci.
V Česku máme zažitý název preso. Jak je to ale správně? Poslechněte si více v záznamu pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka