Mravín patří mezi nejkrásnější vesnice Pardubického kraje

15. březen 2020
Mravín je díky svým opukovým stavbám jedna z nejkrásnějších vesnic našeho kraje

Mravín a Štěnec jsou vesnice, které leží ve svahu terénního zlomu táhnoucího se od Luže k Vraclavi. Je odtud krásný výhled,  to ale není jediná přednost tohoto kraje. 

Štěnec leží o něco níže pod kopci Kozí nožka a Kusá hora. Na okraji vesnice je velký rybník, který je součástí přírodní památky Kusá hora. Nedávno byl revitalizován a v jeho těsné blízkosti postaven poldr s velmi zajímavým vodním přepadem.

Kraj lákal k osídlení už v dávných dobách, svědčí o tom nálezy pohřebišť a pozůstatky několika tvrzišť, které se nachází na už zmiňované terénní hraně. Na podrobnější archeologický průzkum ale okolí Mravína a Štěnce teprve čeká. Jedno z obranných míst stálo pravděpodobně přímo nad Mravínem, dnes je z něho oblíbené výletní místo s nádherným výhledem do kraje.

Výhled z Mravína do krajiny Polabí

Mravín je velmi malebná vesnice věrně připomínající časy, kdy její obyvatelé hospodařili na přilehlých polích. Patrové statky jsou stejně jako hospodářské budovy stavěné z opuky, uprostřed vsi je vodní nádrž obložená pískovcovými kvádry. Právě náves s vodní nádrží je natolik unikátní, že aspiruje na zápis mezi památky chráněné státem.

Denivková zahrada

Jeden z níže položených statků patří Jaroslavu Vinterovi. Ten starý dům opravil a v jeho zahradě pěstuje trvalky denivky. Pan Vintera je pěstitel sběratel a pochlubit se může devíti stovkami druhů této krásné trvalky.

Denivková zahrada se na počátku léta otevírá návštěvníkům, obdivovatelům této květiny trvalky

V první polovině července pořádá pan Vintera pravidelně výstavu svých denivek. Na návštěvnost si nemůže stěžovat, během deseti dnů se přijde podívat až 1 500 návštěvníků. A čím je denivka tak zvláštní? Pan Vintera vysvětluje: "Jsou to kytky neuvěřitelné škály tvarů, barev a velikostí květů, ale hlavně, denivka je kytka pro líné zahradníky, která vydrží i drsnější zacházení." 

Spustit audio

Související