Muzeum Jindřicha Žilky, staročeské máje i zámeček. Vítejte ve Starých Ždánicích

Staré Ždánice leží zhruba 8 kilometrů od Kunětické hory na břehu Opatovického kanálu. Najdete tam kostel svatého Václava ze 14. století, muzeum prvorepublikového politika Jindřicha Žilky i zámeček, který v 19. století postavil místní rod mlynářů.

Kostel ve Starých Ždánicích postavili v roce 1339 benediktýnští mniši z Opatovického kláštera. Původně bylo ve věži pět zvonů. „Při první světové válce dva zrekvírovali, ale v roce 1936 byly nahoru dva zvony znovu vytaženy. Ty zase padly za oběť druhé světové válce. Takže teď je nahoře jeden velký zvon, jeden umíráček a jeden nejstarší ocelový zvon,” vysvětluje kronikář Lubomír Petříček. Ocelový zvon je v kostele nejspíš od úplného začátku, ale momentálně je bohužel nefunkční.

Staré Ždánice si zamiloval i Jindřich Žilka

Obecní úřad ve Starých Ždánicích byl kdysi sídlem československého politika Jindřicha Žilky. Ten v obci během první republiky zajistil výstavbu chodníků, silnic, rybníků a mnohého dalšího. V budově obecního úřadu je proto malé muzeum, ve kterém uvidíte nejrůznější Žilkovy dokumenty, jako je oddací list, vojenský průkaz nebo dobové fotografie. Zajímavá je i samotná budova, kterou nechal Žilka postavit ve 30. letech. Uvidíte v ní původní dřevěné schodiště, podlahy i topení.

Tradici staročeských májí ve Starých Ždánicích dodržují každý rok. „Mladí jsou oblečení do dobových krojů. V čele průvodu jdou pánové družby, kteří mají za úkol vykoupit děvče z domu a vyvést ho do společnosti. U každého baráku, kde děvče bydlí, je malá májka, což je mladá břízka. Když se děvče vyvede z domu a odtančí si svůj tanec, tak se májka na znamení toho, že je děvče vyvedeno, zlomí,” popisuje místostarosta Milan Ansorge.

Tato tradice se dodržuje na různých místech východočeského kraje. Staré Ždánice jsou ale unikátní tím, že mají živý hudební doprovod. Letos budou staročeské máje 28. května. Průvod vyrazí ve 13 hodin od obecní hospody směrem k domům dívek. Organizátoři zvou zájemce všech věkových kategorií.

Zámeček pro vysloužilé mlynáře

Zámeček Staré Ždánice kdysi býval sídlem mlynářů

Zámeček Staré Ždánice postavil mlynářský rod Prokešů v roce 1877. „Zhruba dvě stě metrů odsud měli velký mlýn. Byl to největší mlýn na opatovickém kanále. Měli tam velkou obytnou budovu, ale řekli si, že by bylo hezké mít ještě reprezentativní vilu v centru obce. Zejména pro mlynáře, který půjde na odpočinek,” vysvětluje nynější majitel Nathaniel Filip de Aras. Momentálně je zámeček v rekonstrukci, ale do budoucna tam majitelé plánují prohlídky i kulturní akce.

Spustit audio

Související