Na bruslích na Chrudimku, s lyžemi k Taxisu. Do Pardubic přišla zima

11. leden 2017

Mrazivé počasí posledních dnů přeje milovníkům zimních sportů. Dokonce i těm, kteří se nechtějí vydat pryč z města. V Pardubicích se hladina Chrudimky proměnila v kluziště a dostihové závodiště v běžkařskou stopu.

Podobné mrazy jako v poslecních dnech nebyly v Pardubicích řadu let. Běžkaři si naposledy zajezdili na závodišti před čtyřmi lety a Chrudimka nepustila bruslaře na svou hladinu zhruba deset let.

Trasu pro lyžaře na pardubickém dostihovém závodišti umožnily otevřít relativně dobré sněhové podmínky i předpověď pro následující dny. Na závodišti jsou pro běžkaře od včerejška připravené dvě stopy. „Rovná trasa, možnost výběhu, zasportovat si,“ říká Marcela Žáková, která není na závodišti poprvé: „Je to rovné, což je výhoda. Člověk se tady po Vánocích rozhýbe, pak může do těch hor.“

„Areál závodiště bude otevřený každý všední den od 7 do 19, o víkendu do 9 do 17. Je volně přístupný, lyžaři samozřejmě neplatí žádné vstupné,“ říká Kateřina Nohavová z pardubického dostihového spolku.

Dráha ale nemá umělé osvětlení. Upravená běžecká trať začíná hned za branou dostihového závodiště a nabízí okruh více než dva kilometry dlouhý. Na taxis se lyžaři nedostanou, finiš do cílové rovinky si ale vyzkoušet můžou. Závodiště bude pro běžkaře otevřené, dokud vydrží sníh.

Běžkaři využívají stopy na dostihovém závodišti v Pardubicích

Po letech se bruslí na Chrudimce

Po několika letech zamrzla i Chrudimka v centru Pardubic, čehož využívají desítky lidí z Pardubic na bruslích, ale i na lyžích. Vyzkoušet si to přišli i manželé Vorlovi se dvěma malými dětmi a zamrzlou plochu si užívají: „Je to paráda. Já jsem to ještě nezažila, žiju tady pět let a zažila jsem to poprvé,“ říká paní Vorlová.

Jejího muže zrádnost zamrzlé řeky neděsí: „Strach z toho nemáme, protože mrzne dlouho a ledu tady je hodně. Já tady žiju asi 35 let, už jsem několikrát zažil, že Chrudimka byla zamrzlá, dokonce se dalo jezdit i po Labi.“

Led pokryl zhruba kilometr a půl dlouhý úsek Chrudimky, a to od soutoku s Labem kolem Automatických mlýnů, Bubeníkových sadů, pod železničním mostem až k lávce pro pěší u parku na Vinici.

Bruslení na řece? S maximální opatrností!

Velitel družstva Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Roman Vočadlo doporučuje při bruslení zvýšenou opatrnost: „Samozřejmě lidé při vstupu na takovou zamrzlou vodní hladinu by si měli dát pozor hlavně, jestli led je dostatečně pevný. Těžko se to dá poznat, ale nějaký rozpraskaný led, který se běžným okem poznat dá viditelně, bych nedoporučoval, aby vstupovali.“

Na zamrzlou Chrudimku vyráží i rodiny s dětmi na bruslích a lyžích

Je také rozdíl, jestli se jedná o klidnou vodní hladinu, nebo o řeku, doplňuje Vočadlo: „Nebezpečnější jsou v tomto případě řeky, protože pod ledem voda protéká, tím led může být ztenčený na různých místech a tloušťka ledu bude rozdílná. Hrozí tam další nebezpečí, že když se člověk propadne, tak nezůstane na místě, ale proud ho strhne a může odnést i několik desítek nebo stovek metrů dál.“

Čtěte také

Nejvíce zásahů spojených s tím, že člověk propadne ledem do vody, mají hasiči na začátku zimy, kdy lidé zkoušejí, jestli je led dostatečně pevný, a on není.

autoři: pta , kop , zen
Spustit audio