Na cestách s Danou Hrycovou. Začalo to vanilkou aneb Svět je plný nejrůznějších vůní

Začalo to v podstatě vanilkou, říká další host mé talk show “Na cestách s Petrem Voldánem”. S Danou Hrycovou totiž budeme cestovat světem a navíc i “světem” vůní. Začínala v kosmetické firmě, která se zabývala i produkcí vlastních parfémů. 

Pro Danu Hrycovou ale byla jednou z prvních vůní, která ji ovlivnila - a v podstatě ji provází jako oblíbená dodnes - neodolatelná vůně vanilkových rohlíčků.

Dana Hrycová - levandulová

Vanilka patří mezi favority jako základ parfému pro ženu, která se ve vůních opravdu vyzná, společně s čokoládou. Vlastně není divu, že jí, jako mladé ženě, spojení povolání s vůněmi “zachutnalo”.

Bonbón je odměna, pivo nebo asfalt ale také “voní”

Mimochodem, v pokračovaní pořadu “Na cestách”, který jsme natáčeli v jedné ze zajímavých “parfémářských” dílen v Praze, kde si můžete připravit i vůni podle svého přání a představ, Dana Hrycová připouští, že čokoladový bonbón není hřích. Prý je to odměna...

Čtěte také

Ovšem jsou i zákazníci, kteří touží po vůních hodně extravagantních. A tak si údajně přejí - hlavně muži - jako základ své vůně třeba pivo, asfalt a dokonce i odér slivovice, acetonu nebo směsi odpadků.

Inu, každý jsme nějaký. Což je ovšem základ přístupu k vůním. Jak potvrzuje Dana Hrycová moje konstatování, je pro každého z nás vůně a její vnímání (pozitivní i negativní) veskrze individuální záležitostí. Někomu růže voní, jiný je zrovna nemusí. I slavná Coco Chanel měla prohlásit, že žena nechce vonět jako záhon růží.

Svět voní různě

A jak tedy voní jednotlivé země nebo regiony světa? To byla moje hlavní otázka. Rozhovor vedeme přece v pořadu “Na cestách” a putování za vůněmi zrovna na prahu prázdnin je tématem aktuálním.

Není flakón jako flakón

Podle Dany Hrycové je na špičce popularity trend arabských vůní. Ale povídali jsme si pochopitelně také o “levandulové” Francii a zazněla i “Levandulová”, o růžích z Bulharska, o voňavé Itálii a exotické Brazílii. Dozvíte se také, kolik Dana Hrycová rozezná složek v prafému, kdo je v parfumářském řemesle “nos” a další zajímavosti.

Vůni sluší i estetický obal

Jak tvrdí Dana Hrycová, pondělní host pořadu “Na cestách” - docela důležitým je pro svět vůní také obal. A i ten podléhá různým trendům podle regionů světa.

Čtěte také

Co je ale zajímavé, právě svět si drží v oblibě flakony od našich šikovných sklářů. Uslyšíte také o ikonických flakonech - z Německa nebo jiných částí světa. A některé vidíte i na našich fotografiích.

Zkrátka - nalaďte se s námi tradičně po 18 hodině v pondělí 29. června na prázdninovou “voňavou” vlnu v pořadu “Na cestách”, tentokrát s Danou Hrycovou o světě plném vůní. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související