Na cestách s prvním profesorem hry na kytaru v Česku Štěpánem Rakem. Navštívil už 74 zemí světa

Stačí asi jen slyšet jméno Štěpán Rak a většina z vás si okamžitě vybaví charismatického muže s kytarou. Možná ale už méně lidí ví, že známý kytarista, skladatel a pedagog se stal i prvním naším vysokoškolským profesorem hry na kytaru.

Také o tom padne zmínka v dalším pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem". A můžete cestovat se Štěpánem Rakem světem nejen s jeho kytarou - budeme poodhalovat i složité životní cesty oblíbeného hudebníka. Jak se dozvíte, bylo na nich pár skutečně dramatických křižovatek.

Štěpán Rak známý neznámý

Je skoro neuvěřitelné, že některé detaily o svém původu a dětství se můj host u mikrofonu pořadu "Na cestách" dozvídá vlastně až teprve teď, ve zralém věku.

Na cestách se Štěpánem Rakem a jeho kytarou

A tak v pořadu dostává při našem "putování" životem Štěpána Raka slovo i historička. PhDr. Hana Kábová poodkrývá dosud tajemstvím zahalená zákoutí neobyčejně dramatického životního osudu kytaristy, který se narodil v Praze krátce po konci války, v srpnu roku 1945.

S kytarou ve Finsku

Čtěte také

Jak už jsem ale zmínil, budeme na rozhlasových vlnách cestovat se Štěpánem Rakem a jeho kytarou hlavně po světě. Hodně času budeme věnovat například Finsku, kam byl pozván, aby vytvořil základy pro studium hry na kytaru. Měl čas poznat i tuto severskou zemi? Jak ovlivnilo pět let ve Finsku jeho rodinu?

Také na to se - i za vás - budu Štěpána Raka ptát. Ale neochudíme vás ani o zvuk kytary, včetně neobyčejné improvizační schopnosti Štěpána Raka. Uslyšíte i pověstné, originální "Rakovo tremolo".

Grónsko, Sibiř i východní Čechy

Štěpán Rak už navštívil 74 zemí světa. V mnoha z nich lidé slyšeli i umění jeho hry na kytaru. Své by mohli vyprávět třeba v Číně nebo Grónsku. Ale o tom, jaké to je hrát se zmrzlými prsty na Sibiři, vám naopak poví kytarista v našem pořadu.

A zavítáme i do východočeského regionu, ke kterému má Štěpán Rak velice blízko. Tak třeba do Pardubic jezdil za kamarádem Jindrou Hojerem, který byl předlohou pro postavu Foglarových Rychlých šípů. V regionu často koncertuje a na několika místech (mj. Žamberk, Neratov) nahrával i skladby pro CD "Domov můj". Také o tom si v pořadu povídáme.

Kytarista zahraje vůni i fotí

Říká se o tobě, že zahraješ i vůni, provokuji Štěpána Raka, se kterým se už pár let známe a tak si dovolíme tykání i v rozhlasovém vysílání. Poslechněte si v něm sami, jaká byla "odpověď" kytaristy. Možná také netušíte, že Štěpán Rak sklízí také častá ocenění v úplně jiném oboru.

Čtěte také

Připomínám mu ho jedním z předmětů, které - jak už je tradicí - ukrývá při natáčení můj cestovatelský kufřík. Na fotoaparát Štěpán Rak živě reaguje a povídáme si o jeho fotografickém koníčku. Stejně ho zaujal výtisk "Rychlých šípů" nebo "krasohled". Prostě témat pro doslovné i obrazné cestování s kytaristou Štěpánem Rakem jsme měli spoustu.

Můžete se o tom přesvědčit v dalším vydání pořadu "Na cestách" v pondělí 21. března 2022 na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a nebo Českého rozhlasu Pardubice v obvyklém čase po 18. hodině nebo v našem audioarchivu. Se Štěpánem Rakem se na vás těšíme.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související