Na jarní únavu funguje kyslík a pupeny břízy

3. duben 2018

Příroda je dodavatelem kyslíku, který je základem pro činnost jater. Nadýchat se čerstvého vzduchu, to je to nejlepší, co můžeme po zimě organismu dopřát. Tím, jak se zadýcháme, pomůžeme játrům k detoxikaci.

Právě v této době raší pupeny stromů a keřů. A z pupenů se dají dělat zajímavé a léčivé věci. „Sbírejte pupeny břízy. Bříza má močopudné vlastnosti, a dokonale pročistí organismus. Setkáváme se i s pupeny topolů, ale sbírat je, to už je komplikované,“ říká Dědek kořenář Břetislav Nový.

Jak vyrobit elixír z pupenů břízy

Hledejte tam, kde má bříza větve až k zemi, a na větvích vyrážejí nové lístečky. Ty natrhejte a vyrobte si odvar.

Jednu až dvě lžičky pupenů z břízy zalejte dvěma decilitry horké vody. Poté nechte louhovat alespoň dvacet minut. „Je to to nejlepší, co můžete v tuto chvíli sehnat. Není tam ani nebezpečí předávkování, několikrát denně popíjejte vlažný odvar,“ radí Břetislav Nový.

Jak dlouho louhovat

Sušené byliny stačí spařovat kratší dobu, ale když jsou čerstvé, tak je potřeba poškodit buněčnou membránu, a to chvíli trvá. Tělo se pak lépe pročistí.

Bylinky pro zdraví i jako skvělé hnojivo na kytky

Černý bez

Bylinkáři v květnu finišují se sběrem kopřivy, vlaštovičníku, břízy nebo smetanky lékařské. A další byliny na ně čekají. Například hloh, jitrocel, řebříček, přeslička a černý bez. Čaj z usušených květů černého bezu je výborný proti nachlazení. To je všeobecně známé.

Také čerstvá míza z břízy má velmi dobrý vliv na náš organismus. Naši předkové ji používali už před tisíci lety. Dnes ovšem musíte mít vlastní les nebo alespoň břízu na zahradě, abyste si takovou zdravou pochoutku mohli dopřát.

Míza z břízy se těží tak, že se navrtá kmen, do díry se vloží brčko, a pod něj láhev. Míza odkapává do nádoby.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.