Na Králický Sněžník by se mohla vrátit rozhledna

31. říjen 2018

Na nejvyšším místě Pardubického kraje by mohla být v budoucnu rozhledna. Na 1424 metrů vysokém Králickém Sněžníku by ji rádo postavilo město Králíky společně s partnerskými městy z Polska.

Všechno teď záleží na penězích. Náklady se v současné době odhadují na víc než 100 milionů korun. Je to projekt obcí z Orlickoústecka a polského Kladska a finanční prostředky by společně mohly získat z Evropského fondu pro regionální rozvoj. O dotaci na stavbu rozhledny už obce žádaly několikrát, a zatím pokaždé neúspěšně.

„Poprvé nám vytýkali některé věci, takže jsme projekt opravili, teď jsme zůstali před čarou. Projekt sice byl doporučen k realizaci, ale nevyšly na nás peníze, takže se pokoušíme potřetí,“ říká končící starostka Králík Jana Ponocná (hnutí Naše město).

Suť po bývalé Lichtenštejnské chatě na Králickém Sněžníku

O dotaci na rozhlednu nežádá město Králíky ale Polská strana. Na Králickém Sněžníku by to ale nebyla první vyhlídková věž. Rozhledna a turistická chata byly na Králickém sněžníku už na začátku 20. století, ale od druhé světové války chátraly a nakonec byly v 70. letech zbourány.

Teď se také správci chráněné krajinné oblasti řeší odvoz sutin, které po demolici zůstaly. Jedná se především o kamení, dřevo, sklo, ale také o trosky obsahující azbest.

Kromě rozhledny by například v Králíkách mělo vzniknout návštěvnické centrum, kde by mělo být zázemí pro turisty a například i nabíječka pro elektrokola.

Jestli se českým a polským obcím z okolí Králického Sněžníku podaří získat dotaci, by mělo být jasnější příští rok v březnu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související