Na křižovatce z Bohdanče do Neratova vznikne kruhový objezd, v aleji budou výhybny

16. leden 2020 10:20

Silničáři postaví na frekventované křižovatce z Lázní Bohdaneč do Neratova na Pardubicku kruhový objezd. Opraví i část úzké silnice, která vede ke starému stromořadí. Do plánu investic akci zařadí v roce 2021.

„Bude to stát pět šest milionů korun. Silnici opravíme v části, kde nejsou stromy. Pravděpodobně to bude silnice s jedním pruhem a s výhybnami po 200 metrech,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Milan Němec.

Celou silnici kvůli starobylé aleji silničáři opravit a rozšířit nemohou. Silnice do Neratova je úzká a dvě auta jedoucí proti sobě se těžko vyhýbají. Alej údajně vznikla už v dobách Pernštejnů v 16. století.

03499522.jpeg

Duby a lípy jsou chráněné, pokácet je najednou silničáři nemohou. Stromy ale stárnou a usychají, kořeny zasahují do silnice i Opatovického kanálu, kde podemílají břehy.

Němec řekl, že podle předběžné dohody budou zlikvidovány stromy na pravé straně vozovky od Opatovického kanálu, kde vznikne nový prostor pro zeleň. „Ale kácení stromů bude po etapách a nejspíš potrvá desítky let. Asi stromy necháme být až do jejich úplného zetlení,“ dodal Němec.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související