Kamiony dál otravují lázeňské hosty. Bohdaneč se sune ke změně

26. listopad 2019

V lázních má být klid. A Lázně Bohdaneč se dlouhodobě snaží, aby tomu tak bylo. Vadou na kráse přesto zůstává rušná doprava nákladních vozidel.

„Připravuje se smlouva mezi ŘSD a Pardubickým krajem na převod silnice I/36, ze které by měla být silnice druhé třídy. Na ni se už může dát omezení vjezdu kamionů. Běží ale dlouhé lhůty, takže do konce procesu ještě zbývá hodně času. Musíme ještě najít oporu v tom, aby vůbec byla vůle tam tento zákaz dát. Podle mých poznatků ani někteří hosté nechtějí opakovaně pobývat na náměstí, protože hluk z dopravy je značný,“ připouští starosta Vladimír Šebek.

Do konce roku plno akcí

Město taky žije kulturou a chce spolupracovat s lázněmi. „Netříštíme síly. Je tam navíc větší potenciál návštěvnosti. Městu moc děkujeme za to, že jsme našli společnou cestu a že se podařilo udělat krok kupředu. Lázně fungují prakticky celoročně s krátkou výjimkou vánočních svátků. Do té doby pořádáme koncerty, adventní dílny, nejrůznější kulturní představení. Jsme otevření hostům i návštěvníkům,“ říká lázeňská obchodní ředitelka Sabina Kodlová.

Obchodní ředitelka Lázní Bohdaneč Sabina Kodlová a starosta Vladimír Šebek

Třeba v pátek 29. listopadu bude Advent na kolonádě. Ve 13 hodin se otevřou trhy a zazní muzika. Po 17. hodině program pokračuje na náměstí, kde slavnostně rozsvítí vánoční strom.

Na čtvrtek 5. prosince je v plánu sraz andělů, čertů a Mikuláše. „To je nápad místních hasičů. Mají tam dokonce i křesílko, takový detektor lži, kam si dítě sedne a odpovídá na otázky. Následně se 11. prosince zapojíme do akce Česko zpívá koledy. Základní škola nacvičila představení Sněhurka a sedm trpaslíků a sehraje ho hned několikrát. Mateřská škola vystoupí v kostele se zpěvy. Na Nový rok v 0:30 plánujeme slavnostní ohňostroj,“ vypočítává starosta Šebek.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související