Na louky u Nasavrk se vrátila skupina čápů ze Záchranné stanice Pasíčka

30. srpen 2024 10:10

Polámaná křídla, nohy popálené elektřinou. Čápi ze Záchranné stanice Pasíčka na Chrudimsku sice neměli v životě zrovna štěstí, pomoc ale přišla ve správný okamžik. Po vyléčení se na čas nastěhují na louky kolem Nasavrk. Pak ale vyrazí za teplem do Afriky.

Jedno z čapích mláďat pomáhala vypouštět Marie Jírová z Ústí nad Orlicí a je to příběh, který nemusel skončit dobře. „Zjistila jsem, že má čáp spálené nohy, tak jsem volala záchrannou stanici. A je to krásný pocit vracet ho zpátky do přírody. Přeju mu hodně štěstí a hodně zdravých čapích let.“

Takto se převáželi čápi připraveni k vypuštění

„V letošním roce jsme přijali 17 čápů bílých, z toho nejčastěji byli poraněni po srážkách s dopravou, 4 byli po nárazech do elektrického vedení,“ podle ošetřovatele Záchranné stanice Pasíčka Milana Oppy je letos čápů opravdu velké množství. Přibylo hodně srážek s auty a dalších podobných nehod.

„Tři mláďata, která se teď vypouštěla, byla odebrána z důvodu nekrmení jedním z rodičů. I to se stává. On totiž jeden z rodičů se spálil o elektriku a ten druhý, který zůstal na tom hnízdě, tak nevěděl a nelétal pro potravu, takže mláďata byla v hodně špatném stavu,“ dodává Oppa.

Čtěte také

A popisuje, co nyní čeká vypuštěné čápy: „Teď je období, kdy se čápi houfují, nabírají kurz na Afriku zpravidla. Tito jedinci jsou v dobré kondici. Tím, že se rozlétávali v hale, tak jsou zesílení natolik, že nemají problém s tím, že by neodletěli.“

V záchranné stanici pokračují práce na stavbě nových rozletových voliér. Ty umožní léčbu i velkých ptáků, jako jsou třeba právě čápi.

Spustit audio

Související