V Pasíčkách zachrání ročně přes tisíc zvířat

3. září 2016

Záchranná stanice a ekocentrum Pasíčka patří k největším v Česku. Pomáhá zraněným zvířatům a snaží se je vrátit zpátky do volné přírody. Ekocentrum Pasíčka je místem, kde se dozvíte mnoho nového a klidně můžete podniknout třeba i dobrodružnou výpravu do pravěku.

Záchrannou stanici najdete na okraji města Proseč. K ekocentru vás zavedou dvě naučné stezky a další informační tabule vás provedou i samotnou záchrannou stanicí. Ta má dvě části, expozici pro veřejnost a nepřístupná léčebný komplex. Záchranná stanice existuje sedmnáct let.

Ročně rukama ošetřovatelů a veterinářů projde okolo 1200 zvířat. „Péči jim věnujeme nejen přímo na stanici, ale na záchraně se podílíme také přímo ve volné přírodě. Mám na mysli třeba přesazování ptáků do hnízd,“ vysvětluje vedoucí stanice Josef Cach. „Počet zvířat, která projdou našima rukama, se stále zvyšuje. Když jsme začínali, bylo jich tak okolo dvou set za rok.“

Důkladná příprava na návrat

Záchranné stanici se podaří asi 60 procent ošetřených zvířat vrátit zpátky do volné přírody. Ostatní zvířata zůstávají ve voliérách stálé expozice, nebo putují do adoptivních odchovů. Mnohá zranění zvířat ale bývají neslučitelná se životem, ne všechny se podaří zachránit.

Do léčebného komplexu nemá veřejnost přístup. Zvířata v tamních voliérách musí mít klid a dalším důvodem je také to, aby „nezkrotla“ a jejich návrat do přírody nebyl o to komplikovanější. Na léčebnou část navazuje expozice pro veřejnost. Do ní záchranná stanice umisťuje živočichy, kteří vzhledem ke svému hendikepu už nikdy nemají šanci vrátit se zpátky do volné přírody.

Veřejná část záchranné stanice Pasíčka

Veverky v přímém přenosu

V expozici se lidé mohou podívat na řadu zástupců české fauny, převažují ptáci. „Největším dravcem, kterého tu máme, je orel mořský,“ vysvětluje Josef Cach. „Po pádu z drátů vysokého napětí si zlomil křídlo a jeho zranění byla velmi vážná. Navíc po operacích nechtěl přijímat potravu. Zachránili jsme ho, ale létat nemůže. Vlastně nemá ani krytou voliéru, pohybuje se jen v oploceném výběhu.“

Děti si oblíbily hlavně klec s veverkami. „Lidé se mohou na našem facebooku dívat, co se u klece právě děje,“ dodává vedoucí stanice Josef Cach. „Ve voliéře máme dospělé veverky, ale jejich mláďata do volné přírody vracíme.“ K atrakcím expozice patří rys ostrovid nebo nosál. Ve volném výběhu návštěvníci uvidí i velmi zvláštní dvojici. „Naše samice prasete divokého, Blaženka, má nerozlučnou kamarádku, a to pštrosici emu. Všude chodí spolu,“ směje se ošetřovatelka Šárka Zdvihalová.

Brána do pravěku

Od podzimu 2015 je v areálu záchranné stanice a ekocentra otevřená „Brána do pravěku, “ park, který je zároveň vstupním bodem do Národního geoparku Železné hory. K dominantám patří dřevěná lebka dinosaura. Pod krytým velkým pískovištěm si děti mohou zahrát na archeology a „vykopat“ kostru dinosaura. Pod vedením lektorů pak dokonce odlít i vlastní zkamenělinu.

Brána do pravěku s dřevěnou lebkou dinosaura

Součástí geoparku jsou také velké bloky hornin s popisky, kde se nacházejí a případně těží. Návštěvníky zaujme i velká mapa, mozaika, vytvořená z kamenů a hornin, které se v Železných horách nacházejí. Děti si mohou vyšplhat i na dřevěnou sopku nebo se podívat, jak vypadal život v prehistorickém moři.

autor: BRA
Spustit audio