Na nábřeží Labe v Pardubicích je nové občerstvení, hřiště na pétanque a lavičky

12. září 2019 09:10

Na nábřeží Labe pod pardubickým zdymadlem vyrostla nová dřevostavba, vedle ní je travnatá plocha s lavičkami i hřiště na pétanque. Od začátku tohoto týdne tam nájemce prodává zmrzlinu a drobné občerstvení, původně ale měl provoz začít už na konci června.

Nadace pro rozvoj města, která nechala nábřeží upravit, potřebovala víc času na koupi pozemku od města. „Stavba je dokončená, je zkolaudovaná, předána do užívání nájemci,“ řekl správce Nadace pro rozvoj města Pardubic Jiří Čáň.

Dřevěný domek vyrostl v těsné blízkosti zdymadla v místě, kde se původně prodávala zmrzlina ve stavební buňce. Ta se na dobu úprav přesunula na druhou stranu křižovatky. Teď se zmrzlina začala prodávat zase na původním místě.

Dřevostavba ukrývající občerstvení a zmrzlinu vznikla přímo na nábřeží Labe

Občerstvení i WC pro veřejnost

Domek se uvnitř skládá ze dvou částí, v jedné je vlastní prodejna, výrobna a zázemí pro obsluhu a druhá část je sociální zařízení pro veřejnost. „Otevírací doba bude souběžně s otevírací dobou stánku, tedy od pondělí do pátku 11 – 18 hodin a v sobotu a neděli o hodinu delší,“ říká Čáň.

Stánek ale nebude otevřený celoročně, jedná se pouze o sezónní prodej a bude otevřeno od dubna do října.

Žulový retardér a schodiště na zdymadlo

Vedle stánku je zelená plocha, která je zatím oplocená a vypadá neudržovaně. „Zatím jsme plochu nepřevzali od zhotovitele a tu převezmeme až po první seči. A vzhledem k tomu jaké bylo přes léto počasí, tak tráva ještě nevzrostla. V současné době pozemek udržují služby města, které by to měly sekat a odstraňovat náletový plevel,“ vysvětluje Čáň.

Výhled na Labe. Součástí nového občerstvení jsou i veřejné toalety

Poměrně intenzivní dopravu na silnici, která odděluje stavbu od Tyršových sadů, podle správce bude řešit úprava komunikace. „Měla by se zvednout, přibýt navíc chodníky a měla by být v povrchu žulové dlažby. To podle finančních možností. V současné době zahájíme etapu č. 1 a to je schodiště, to půjde z těla jezu dolů do ulice Labská. To by mělo být hotové do konce letošního roku.“

Celá stavba stála šest milionů korun a peníze šly z Nadace pro rozvoj města.

Spustit audio

Související