Na teplo čekají i největší želvy světa. Uvidíte je u Vysokého Mýta

24. duben 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Sedmnáctiletý želví samec Forest

Mezi nové přírůstky Zahrady Harta patří dva samci želvy obrovské. Zatím váží jen sto kilo, vždyť je jim teprve sedmnáct.

Samci Forest a Junior doputovali na harteckou zahradu z Plzně. Chovatelé tamní zoologické zahrady totiž rozdělovali početnou skupinu želv obrovských. Luděk Hojný, zakladatel a provozovatel Zahrady Harta, pro svoje nové želvy už na podzim připravil speciální zateplené zimoviště, krytý a také venkovní výběh.

Chovatel Luděk Hojný krmí želvího samce

Právě ve venkovním výběhu by želvy obrovské, největší suchozemské želvy světa, měli návštěvníci už brzy spatřit. „Ven je ale pustíme, až se noční teploty budou pohybovat okolo 10 stupňů a denní teploty budou vyšší,“ vysvětluje Luděk Hojný. „Výběh je ovšem koncipovaný tak, že si želvy mohou samy vybrat, jestli zvolí venkovní výběh nebo právě krytý skleněný výběh, který navazuje na jejich zimoviště.“   

Desítky druhů želv

Zahrada Harta s naučnou stezkou, na které můžete vidět desítky exotických i domácích druhů zvířat, se na chov želv specializuje. Luděk Hojný želvy studoval i v jejich přirozeném prostředí a vlastní chov stále rozšiřuje. Ve skleníku, výbězích a hlavně bazénech se stará se až o padesát druhů želv.

V Zahradě Harta žije přes padesát druhů želv

Návštěvníci zahrady si ve venkovních výbězích můžou prohlédnout asi dvacet druhů želv. „Želvy jsou živočichové, kteří jsou velmi svázaní s klimatickými podmínkami, sluní se, jen když je pěkné počasí, jinak vyhledávají nějaké úkryty, kterých tu mají dostatek. Takže bylo by velmi ojedinělé, kdyby návštěvníci viděli všechny želvy během jediného dne,“ dodává s úsměvem chovatel.  

Želvy obrovské

Samci Forest a Junior jsou stejně staří, průměr jejich krunýře zatím dosahuje 70 až 80 centimetrů. Krunýř dospělých jedinců může mít i 120 centimetrů. Původní domovinou želvy obrovské (Aldabrachelys gigantea) jsou Seychelské ostrovy. Želva obrovská je společně se želvou sloní, která obývá souostroví Galapágy, největším druhem suchozemských želv na světě. Želva obrovská může vážit až 200 kg a dožívá se až 160 let.

V popředí samec želvy obrovské Forest

Želvy obrovské jsou býložravci, živí se převážně listy, plody nebo výhonky rostlin. Mají dlouhý krk, aby dosáhly na větve ve výšce až 1 metr nad zemí. V zajetí dostávají zeleninu a ovoce, nejčastěji jablka a banány. Želva obrovská je ohrožený druh. V průběhu 18. a 19. století jejich počet rapidně poklesl kvůli lovu a sběru vajec, v neposlední řadě i skutečnosti, že námořníci tyto želvy často vozili s sebou na lodích jako zdroj čerstvého masa.

Želvy obrovské v Česku chovají zejména tři zoologické zahrady, a to v Praze, ve Dvoře Králové a Plzni. Poprvé se s nimi mohli setkat návštěvníci pražské zoo, a to v roce 1973, kdy zahrada přijala mladého samce jménem Aldo, který putoval po republice s cirkusem.

autor: BRA
Spustit audio

Související