Na Veselém Kopci už padesát let drží tradice a lidové zvyky

11. květen 2018

Jestli máte rádi vůni starých časů a třeba taky obdivujete umění šikovných rukou, najdete v Pardubickém kraji bezpečný přístav. Taky v letošní sezóně na Veselém Kopci můžete zažít obvyklé a velmi oblíbené akce.

Mezi takové patří i Hrnčířská sobota 12. května. „Spolupracujeme s desítkami hrnčířů a keramiků z celé České republiky. Návštěvníkům předvedou práci s hrnčířskou hlínou při modelování nejrůznějších výrobků. Máme připravené i dílničky. Účastníci si budou moci vyzkoušet točení na hrnčířském kruhu, malování na keramiku a podobně. Toto řemeslo je staré pomalu jako lidstvo samo,“ říká vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Do statku z Mokré Lhoty naláká vůně placek z chlebového těsta. Pec tam roztopí vůbec poprvé v letošní sezóně. „Lidé na půdě statku najdou výstavu Myšlenka zrozená před půlstoletím. Ta se věnuje osobnosti Luďka Štěpána, tedy zakladatele muzea v přírodě. Letos uplynulo 50 let od chvíle, kdy tuto myšlenku pojal a začal ji realizovat.“ Hrnčířskou sobotu na Veselém Kopci zpříjemní taky vystoupení Dechového kvintetu Mrákotínka z Mrákotína u Hlinska.

Ilona Vojancová

Program na Veselém Kopci 2018

9. června – Devatero řemesel (program věnovaný všestrannému využití dřeva na českém venkově, ukázky technik a výroby, doprovodný program)

21. a 22. července – Veselokopecký jarmark (tradiční lidoví výrobci a řemeslníci, výtvarné dílny pro děti)

18. srpna – Vezmi cep, pojď na mlat (program věnovaný tradičnímu hospodaření na českém venkově, ukázky zpracování plodin)

8. září – Posvícení na Veselém Kopci (příprava tradičního posvícenského pečiva, malý Posvícenský jarmark)

6. října – Bramborová sobota (příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel a k získání informací o pěstování, použití i uskladnění brambor)

9. prosince – Předvánoční jarmark (lidoví výrobci, kulturní program)

Loňská sezóna byla podle Vojancové pro Veselý Kopec velmi příznivá. „Přišlo skoro 74 000 návštěvníků. Věříme, že se k nám budou rádi vracet. Třeba od června do září si rodiny s dětmi můžou zahrát zajímavou hru. Během vybraných sobot a nedělí pro ně jsou připravené ukázky řemesel a zvláštní doprovodné programy.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio