Na výlet už s nimi jely tisíce seniorů. Teď je spolek zkouší propojit s mladými

26. říjen 2023

Potřebovali získat důvěru a vybudovat si jméno. Hurá na výlet se postupně stává respektovanou značkou. A lidé vědí, že je místo předražených hrnců a dek čeká užitečně strávený čas.

„V roce 2015 jsme vypravili první autobus a od té doby jsme byli s více než 8 000 seniory na výletech. Pořád cítíme, že je potřeba se někam vypravit, podívat se ven mezi kamarády. Každý rok se objevuje asi čtvrtina nových seniorů,“ říká předseda spolku Tomáš Martinek.

U výletů nezůstalo

Senioři na výletě do Neratova

Letošní navštívená místa? Bítovany, Nasavrky, Hlinsko, Polička, Krňovice, Nové Město nad Metují a hlavně Kmochův Kolín. „Minulý týden v neděli jsme byli na letošním posledním výletu v Luži. Teď plánujeme výlety na další rok. Nutná je telefonická rezervace předem.“

Po výletech spolek vymyslel i festival. „Taky letos byl bezvadný. Počasí vyšlo. Do zámeckých zahrad areálu v Chrasti přijela Eva a Vašek, Ilona Csáková, spousta skvělých dechových kapel. Už chystáme další ročník na příští rok v červnu. Zatím nesmíme odtajnit plánovaný program. Zveřejníme ho nejspíš na přelomu roku,“ odhaduje Martinek.

Tomáš Martinek ze spolku Hurá na výlet!

A aby se senioři necítili odstrčení od mladších, vzniklo v Chrudimi na adrese Široká 29 mezigenerační komunitní centrum Hurá Music proStory. „Navzájem si sdělujeme svoje názory, zkušenosti a podobně. Každý lichý pátek pořádáme od 17 hodin kulturní akci. Pokusíme se dojednat další termín besedy s televizní hlasatelkou a rozhlasovou glosátorkou Marií Tomsovou. Míváme pravidelná cvičení jógy uzpůsobená pohybovým možnostem seniorů. Pořádáme různé workshopy, dílničky. Naše kavárna je ve středu a ve čtvrtek otevřená všem. Lidé si můžou přinést svůj dezert.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související