Nájezd na chrudimský obchvat u Medlešic se možná vůbec stavět nebude

9. duben 2021 13:46

Ani po víc než pěti letech není hotový nájezd na chrudimský obchvat u Medlešic. Pokud se chtějí řidiči na rychlodráhu dostat, musí vyjet z Chrudimi takzvanou zadní trasou. Jednodušší napojení na obchvat navíc možná vůbec stát nebude. Nahradit by ho mohla úplně jiná stavba.

Na konci roku 2015 se začalo jezdit po první části obchvatu a znamenalo to dvě věci. Medlešice zůstaly odříznuté a stejně tak i původní hlavní výjezd z Chrudimi. Na obchvat se dá najet jen po zadní trase u Vestce.

A zároveň se výrazně zvedl provoz v Medlešicích, protože řidičům se prostě nechtělo zajíždět a při cestě do Pardubic volili původní cestu po okreskách. V roce 2016 byl u Medlešic dokončený sjezd, ale od té doby se nezměnilo nic. Napojení v opačném směru prý z projektu vypadlo už před deseti lety, protože o něj Chrudim nestála, aspoň tak to později vysvětlovalo Ředitelství silnic a dálnic.

Obchvat Chrudimi - křižovatka u Medlešic

Chrudimská radnice si dokončení stavby přeje, přesto možná vůbec nezačne. Během uplynulých let začala stavba druhé části chrudimského obchvatu a pořád častěji se mluví i o poslední třetí etapě, která by vedla kolem Transporty na výpadovku na Heřmanův Městec. A podle místostarosty Chrudimi Pavla Štěpánka (Piráti) by bylo možné přednostně postavit aspoň část této severozápadní trasy a nájezd u Medlešic už by nedával smysl.

„Vede z ulice Pardubické k Vestci na tu okružní křižovatku. Je to úsek cca 200 metrů dlouhý, který by se dal postavit separátně jako první etapa a nahradil by tento sjezd, který by pak už možná nebyl potřeba,“ řekl Štěpánek.

Kdy by se mohlo začít stavět? Optimistická varianta počítala se začátkem poslední etapy obchvatu Chrudimi kolem roku 2025. Pořád ale ještě není přesně stanovená přesná trasa, kudy povede. Pro medlešické napojení žádný termín stanovený není.

Spustit audio

Související