Narodil se jako řezbář – Martin Matěj Holub tvoří loutky i kolotoče

11. březen 2019

Narodil jsem se jako řezbář – s nožem v jedné a dlátem v druhé ruce, říká Martin Holub, který vyřezává provázkové marionety, pohyblivé loutky a nejčastěji pak zvířata. Tvorbě hraček se začal věnovat poté, co založil rodinu a narodily se mu tři děti. A právě ony už začínají tatínkovi v jeho dílně pomáhat. S Viktorem a Matějem si povídal Jan Berousek.

„Viktore, vidím, že tady máš dinosaura. Ten tedy má pořádně ostré zuby, bude asi masožravý, že?“

„Jo.“

„Kdo ti s tím pomáhá? Táta nebo máma?“

„Táta.“

Martin Holub, řečený řezbář Matěj, si jako dítě ale dinosaury nevyřezával: „Vůbec jsem tehdy nevěděl, že dinosauři existují, chytali jsme na poli ještěrky a vyřezával jsem maximálně lodičky.

Se svým dinosaurem by Viktor chtěl natočit nějakou animovanou pohádku, a tak mu táta pomáhá vyrobit nastavitelné klouby, aby se figurka mohla hýbat. „Já ji pak budu fotit, až budu mít všechny obrázky, tak je spojím…“ popisuje Viktor svůj film.

Za loutkami (a divadlem) do Berouna

Plány do budoucna má i Martin Holub: „Mám toho v hlavě strašně moc, chtěl bych udělat hodně věcí. Co se kolotoče nebo jiných atrakcí týče, mám vymyšlená houpadla, která budou vyrobena ze starých zemědělských strojů. Chceme stavět také střelnici, kavárnu a divadlo. S mým kamarádem jsme založili Divadlo Vojty Oláha, naše první hra, na které pracuje René Levínský a já do ní dělám loutky, bude pohádka, která se bude jmenovat Budulínek Dežo. Premiéru jsme plánovali na rok 2018, což se ale nepovedlo, takže teď pravděpodobně proběhne až v roce 2020.

Pro hračky a sochy Martina Holuba je typická fantazie, vynalézavost a smysl pro humor

Dílo Martina Holuba bude brzy k vidění i na výstavě. „Výstava nebude prodejní, nestíhám, takže spíše posbírám po svých kamarádech a sběratelích pár věcí, které se pak vystaví. Pojmu to trošku jinak, bude to „tisíc ksichtů“, takže tam budou fotky mých hraček, loutek…Výstava proběhne v Berouně, zahájena by měla být 4.května v rámci Berounských řemeslných trhů a k vidění by měla být dva měsíce.

Výstavu doplní i doprovodný program. Diváci uvidí třeba africkou pohádku, pro kterou Martin Holub dělal loutky a poslechnou si hudebníky, kteří si říkají Los Carlos Trio.

autor: Jan Berousek
Spustit audio