Natáhne Smetanova Litomyšl diváky po covidu? Zatím nezvykle váhají

1. červen 2022

Slavný festival hlásí návrat do normálnější podoby. Potrvá od 9. června do 5. července. Půjde už o 64. ročník.

„Hned v roce 2020 jsme improvizovali. Udělali jsme festival komorní hudby. Tento model byl velmi úspěšný. Měli jsme na něj kladné ohlasy. Mnozí říkali, že by to takhle mohlo zůstat. My jsme ale tak malý festival nechtěli. Ze dvou covidových ročníků jsme si vzali řešení věcí on-line. Prodáváme tak v podstatě všechny vstupenky,“ říká ředitel Smetanky Jan Pikna.

27 dní

Programových taháků je celá řada. „Doporučila bych koncert z cyklu Hvězdy operního nebe. Letos k nám přijede uruguayský pěvec Erwin Schrott, který postavil kariéru na rolích v Mozartových operách. Je to úžasný interpret tanga, jihoamerických lidových písní v ohnivém rytmu. Dokáže si získat publikum svým způsobem zpěvu a jevištní prezentace,“ oceňuje další z organizátorek Eva Piknová.

„Přijede i pravý andaluský soubor flamenca s představením na téma Carmen. Bude hrát a tančit. Zazní Čajkovského klavírní b moll v podání fenomenálního patnáctiletého Ryana Martina Bradshawa. Česká filharmonie u nás bude se svým hostujícím dirigentem Jakubem Hrůšou. Collegium 1704 uvede na Zámeckém nádvoří Händelova Mesiáše. Zaujmout může i třetí řada Sóla pro 100 smyčců, kde síly spojí smyčcové sekce filharmonií z Ostravy, Olomouce a Pardubic. Zveme taky na Jiřího Pavlicu a Hradišťan, který uvede autorský pořad A znovu láska, což je zároveň téma celého tohoto ročníku,“ dodává Pikna.

K přehlídce patří znovu neformální Festivalové zahrady a Smetanova výtvarná Litomyšl. Všechno shrnují nové internetové stránky. „Máme tam užitečné rady pro návštěvníky ohledně oblečení, dopravy a dokonce i potlesku. Dramaturg festivalu připravil videa, ve kterých zájemcům přibližuje, na co se můžou těšit a co je čeká.“

Skoro nejstarší

Národní festival je druhým nejstarším v zemi. „Pražské jaro se poprvé odehrálo v květnu 1946 při 50. výročí České filharmonie. Litomyšl za ním byla jenom o měsíc pozadu. Jsme tedy takoví sourozenci,“ podotýká Jan Pikna.

Zakladatelé festivalu na něj podle Evy Piknové nejdřív moc nechtěli pouštět světovou tvorbu. „Postupně se to překlopilo a my jsme tu změnu dokonali. Jsme dramaturgicky víc rozkročení a autoři se u nás střídají. Smetana toho zase tolik nenapsal,“ usmívá se.

V poslední době roste obliba přesahových pořadů různých žánrů. „Letos jsme trochu počítali s tím, že se lidem po covidu nebude chtít zpátky do hledišť. Proto jsme populárních pořadů zařadili víc. Návyky lidí se opravdu mění. Dřív jsme mívali vyprodáno hned první den předprodeje. Letos zůstávají i atraktivní pořady k dispozici.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související