Nebezpečná tradice. Od jezu v Tuněchodech znovu zmizelo záchranné vybavení

20. duben 2021 13:22

Má zachraňovat životy, přesto ho ničí vandalové a kradou zloději. Řeč je o nouzovém vybavení, které najdete u nebezpečných jezů na několika místech v Pardubickém kraji. Před začátkem sezóny ho vodáci kontrolují a doplňují. A i tentokrát zjistili, že se zloději neštítí vzít něco, co může v kritické situaci velmi chybět.

Na území Povodí Labe je míst s nouzovým vybavením celkem jedenáct, patří tam třeba i Viktorčin splav na Úpě v Ratibořicích, dál jez v Žamberku, Ústí nad Orlicí a taky tři nebezpečné jezy na Chrudimce - v Janderově, přímo v Chrudimi u sportovišť a v Tuněchodech. Všude jsou varovné tabule a hlavně vybavení pro záchranu tonoucího, tedy plováky s plovoucím lanem.

Krádež s fatálními následky

Vodáci kontrolují vybavení zpravidla na jaře a na podzim a ani tentokrát to nebylo v pořádku. Zjistili, že je ukradené lano u jezu v Tuněchodech, kde to není první případ. Podle Petra Ditrricha z kanoistického svazu se pokaždé ztratí jedna dvě podkovy nebo lana. Často to je práce vandalů a vybavení se najde poškozené, naposledy v Tuněchodech ale lano někdo úmyslně odřízl a zase navázal, materiál za několik set korun si pak odnesl domů.

A něco podobného se stalo vloni v červnu v Ústí nad Orlicí, kde se na jezu utopil člověk. Lano tam také chybělo, protože ho někdo ukradl.

Vodáci apelují, aby jim lidé trochu pomohli. Když už kolem takového jezu jdou a všimnou si, že něco není v pořádku, nebo chybí, tak aby jim o tom dali vědět. Na sloupech s vybavením by měli najít samolepky s kontakty na vodácký klub, kterému se se můžou ozvat.

Spustit audio

Související