Zloději opět ukradli záchranné lano na jezu v Ústí nad Orlicí, hledá je policie

20. srpen 2020 09:30

Policie již podruhé vyšetřuje krádež záchranných prostředků u jezu v Ústí nad Orlicí. V červnu se v tomto místě utopil dvaadvacetiletý muž.

I když tonoucímu další lidé hodili záchrannou podkovu z pěnového materiálu, v soupravě chybělo lano, které na ní mělo být upevněno a s jehož pomocí by mohl být z vody vytažen. Nyní někdo ukradl lano s podkovou, uvedl předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček.

Český svaz kanoistů, který udržuje záchranné prostředky na nebezpečných jezech, po červnové události znovu doplnil lano i podkovu do zapečetěné kovové schránky. Policie po měsíci neúspěšné vyšetřování ukončila a věc odložila.

Předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček předvedl na jezu ve Zlíči, jak se dá zachránit lidský život pomocí záchranné podkovy s lanem a jak je podkova bez lana k ničemu

Teď po zloději pátrá znovu, šance na vyřešení je však nízká. „Je to mimo zastavěnou oblast, není tam kamerový systém. Chodí tam málo lidí, zvláště ve večerních a nočních hodinách,“ řekla ČTK mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Škoda způsobená krádeží není vysoká, asociace ji odhaduje na 3000 korun. Horší jsou však možné následky činu.

„Zloděj tak opětovně ukradl prostředek, který má zachraňovat lidské životy,“ uvedl Ptáček. Podle něj se krádeže záchranných prostředků na nebezpečných jezech vyskytují poměrně často. Obvykle jde stále o stejné lokality, kde se scházejí mladí lidé nebo bezdomovci. Podkova s lanem pomohla letos zachránit životy už nejméně v pěti případech.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související