Nebezpečný rybník i zastaralé muzeum. V Ležákách chystají opravy památníku

12. listopad 2021 08:41

Památník v Ležákách na Chrudimsku čeká náročný rok. Od vyhlazení obce nacisty uplyne osmdesát let a výročí by měla připomenout série akcí. Jenomže do toho musí správci pietního území řešit vážné problémy, které by mohly ohrozit bezpečnost návštěvníků.

„V loňském roce se nám přes Ležáky převalilo pět povodní, dvě větrné smrště, což nikdo nepamatuje a způsobuje to permanentní problémy. V letošním roce nám koruna hráze napraskla, začala se valit voda a to je věc, která nás pálí nejvíce. Havarijní stav hráze musíme dát do pořádku,“ popsal vedoucí Památníku Lidice a Ležáky Eduard Stehlík.

Po červencových přívalových deštích zůstala v hrázi ležáckého rybníka několikametrová trhlina. Opravu Eduard Stehlík odhaduje na minimálně deset milionů korun. Památník proto bude spoléhat na pomoc ministerstva kultury, pod které patří.

Na místě vypálených domů stojí kamenné pomníčky

Druhý problém je samotné muzeum. „Budova muzea, která nikdy nebyla jako muzeum plánována. Byl to objekt, který měl sloužit pouze jako pietní shromáždění lidí, kteří se přijdou poklonit památce povražděných ležáckých obyvatel,“ říká Eduard Stehlík.

Změnit se podle něj musí expozice i zázemí pro zaměstnance a návštěvníky. „Stávající expozice potřebuje malinko pozměnit a hlavně dát do pořádku budovu, která nemá stabilní střechu, kde v létě je horko a v zimě zima, kde sice průvodkyně mají jakési malinké zázemí, ale nikoho tam kdysi nenapadlo vybudovat záchod, takže chodí do nedaleké hospody,“ dodal vedoucí památníku.

Obě bolavá místa chce vedení památníku začít řešit příští rok. „Naprosto nevyhovující podmínky pro jakoukoliv expozici a pro jakékoliv akce. To chceme v průběhu příštího roku dát dohromady.“

Práce ale budou muset pokračovat postupně. Na příští rok totiž připadá výročí 80 let od zániku osady a památník nechce kvůli opravám přerušit provoz.

Spustit audio

Související