Nechte vzkaz záchranářům v obálce! Stačí ji umístit na dveře nebo lednici

22. listopad 2019

Nikdo nezná tenkou hranici mezi životem a smrtí tak dobře jako oni. Záchranáři. V situacích, kdy jde doslova o všechno.

Záchranářům ale mnohdy  komplikují práci lidé, kteří kvůli banálnímu onemocnění hned volají sanitku. Většina volajících by si přitom dokázala pomoci sama. O radu mohou požádat i na speciální telefonní lince.

Jak funguje linka pro odkladné stavy

Součástí zdravotního operačního střediska je linka sloužící pro neakutní stavy. Jedná se například o vysoké teploty, zažívací potíže, chronické bolesti apod. Na této lince pracují operátoři záchranné služby, kteří stav vyhodnotí a doporučí řešení cestou praktického lékaře, LSPP (lékařská služba první pomoci), svépomocí.

„Zavolat můžete třeba v případě, že chcete poradit s dávkováním léků u malých dětí, když mají horečku. Také se ale stává, že operátor vyhodnotí stav jako neodkladný s nutným transportem do nemocničního zařízení k dalšímu vyšetření,“ říká mluvčí Zdravotnické záchranné služby Aleš Malý Čísla linky jsou 469 666 666 / 469 666 999.

V Pardubickém kraji už na začátku roku 2020

Co také usnadní práci zdravotníků a může zachránit život je seniorská obálka, takzvaná I.C.E. karta. „Pardubický kraj se přidal k ostatním krajům v Česku a naše přípravy finišují. Do projektu bychom se měli zařadit už na začátku příštího roku,“ vysvětluje Aleš Malý.

Čtěte také

I.C.E. karta by měla obsahovat informace o aktuálním zdravotním stavu, užívaných lécích, nebo kontakty na členy rodiny. „Jen bych chtěl zdůraznit, že tato obálka není jen pro seniory, i když název tomu napovídá. Může si ji založit i člověk trpící silnými alergiemi, nebo s nějakým handicapem, i ten, co žije zcela sám.“

Záchranář Aleš Malý doporučuje obálku umístit buď na vnitřní stranu vchodových dveří, nebo ledničku. Při zásazích záchranářů se poměrně často stává, že senior není schopen komunikovat a proto mít všechny důležité informace pohromadě se určitě hodí.

Vypíše Vám záchranná služba recept na léky? A proč už u resuscitace dospělého člověka na rozdíl u dětí není důležité dýchání z úst do úst, nám Aleš Malý také prozradil. Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka