Stěhování záchranářů: V Pardubicích letos, v Chrudimi příští rok

2. srpen 2019

Pardubické hejtmanství upravuje mapu výjezdových základen pro rychlé sanitky. Zhruba po roce dokončují právě teď dělníci nová stanoviště v Chrudimi a taky na výpadovce z Pardubic na Přelouč ve Starých Čivicích. A ve hře jsou další zakázky, např. v Holicích a nově i ve Vysokém Mýtě.

V tomto týdnu Rada Pardubického kraje vybrala zhotovitele úplně nové základny záchranné služby ve Vysokém Mýtě. Zakázku firma vysoutěžila za 30 milionů korun a stavět by se mělo začít ještě o těchto prázdninách, hotovo by pak mělo být příští rok na podzim.

Posádky záchranářů tak získají lepší zázemí, stávající prostory v areálu vysokomýtské nemocnice už podle hejtmanství nevyhovují kapacitně ani hygienicky.

Do nových prostor se záchranáři nastěhují ještě letos, nejspíš v listopadu a to konkrétně do Starých Čívic u Pardubic, kam se přesune posádka z pardubické Dukly.

Do nového i v Chrudimi

Na místě má firma do konce září dostavět nové stanoviště za asi 25 milionů korun. Jde o jednopodlažní budovu se 4 garážemi, sklady a zázemím pro pracovníky záchranky. Aktuálně dělníci dodělávají fasádu, interiéry a venkovní plochy.

Čtěte takéU Pardubic a v Chrudimi vznikají nové výjezdové základny pro rychlé sanitky

V Chrudimi je nová základna umístěná u městského okruhu za sběrným dvorem a prakticky po roce od zahájení prací je na tom podobně jako budované stanoviště u Pardubic, stavba spěje do konce a zbývá dodělat fasádu a interiéry.

Objekt bude sloužit pro jednu posádku RV (posádka s lékařem se pohybuje v malém osobním voze) a dvě posádky RZP, současné prostory v areálu chrudimské nemocnice opustí záchranáři začátkem příštího roku. Ještě doplním, že akceschopnost posádek má zvýšit taky aktuálně budovaná základna Holicích a další, které jsou v přípravě, konkrétně v Seči a Moravské Třebové.            

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související