Nedostatkové respirátory. Lidé v Pardubicích vykoupili zásobu v lékárnách

22. únor 2021 12:15

Kvůli šíření britské mutace koronaviru budeme muset mít od zítřka na veřejných místech, v obchodech a MHD nasazené respirátory FFP2 nebo dvojtou chirurgickou roušku. Hned poté, co o tom minulý týden rozhodla vláda, začaly respirátory rychle mizet z obchodů, lékáren a e-shopů. Nemáme. To byla dnes nejčastější odpověď, kterou dostávali zájemci v lékárnách v centru Pardubic.

„Opravdu nejsou a vyprodaly se během čtyř hodin, tedy už v pátek,“ potvrdila během našeho natáčení i lékárnice Šárka z lékárny na třídě Míru v Pardubicích. K mání teď nejsou ani v sousední lékárně ve stejné ulici. „Nemáme vůbec nic,“ řekla lékárnice.

Čtěte také

Zbytečně tak do lékárny šla třeba i paní Ivana: „Nedá se nic dělat, musíme počkat. Já jsem si jich koupila minulý týden deset a ještě mám asi šest."

Do třetice jsme zkusili štěstí v lékárně v budově polikliniky u Masarykova náměstí. Ani tam respirátory nemají a zákazníkům je kvůli velkému zájmu nejsou schopni ani objednávat.

Vyprodané respirátory FFP2

Podle průzkumu Českého rozhlasu víc než polovina pardubických lékáren vyprodala respirátory už v pátek. Z 12 oslovených prodejních míst měly v pondělí ráno respirátory FFP2 tři lékárny, odpoledne už pouze jedna. Jedna lékárna navíc i v pondělí odpoledne doprodávala poslední kusy respirátorů FFP3. Některé lékárny očekávají další dodávky v průběhu zítřka, jiné koncem týdne.

Redaktor Ondřej Wolf se zašel podávat i na zastávku MHD v Pardubicích. Od úterý budou muset cestující mít nasazené respirátory nebo dvojitou chirurgickou roušku i autobusech a trolejbusech, jako třeba seniorka, která podle svých vlastních slov využívá MHD často: „Mám hodný syny, tak mě zásobili. V lékárně jsem respirátory zatím nesháněla.“ Respirátor starší žena nosí už delší dobu. 

Seniorů, kteří dostali respirátory od svých příbuzných, jsme během našeho natáčení potkali hned několik, v ochodech proto žádné nesháněli, zásoby mají na prý několik dnů.

Lékárny v centru Pardubic očekávají zlepšení situace v úterý, kdy mají objednané respirátory dorazit do prodejen.

Spustit audio

Související