Nejde proud? Došla voda? Připravte domácnost na mimořádné situace

30. říjen 2018

Mnozí lidé v případě živelné pohromy spoléhají na stát a nepřemýšlejí o prevenci. Druhým extrémem je shromažďování stovek litrů benzínu, tun potravin a podobně. Rozumný člověk by měl mít doma podle odborníka Michala Bareše zásobu jídla a pití na tři až čtyři dny.

Spoléháme se na dodávky energií, nakupujeme jen na nezbytnou dobu a informace hledáme na internetu. Jsme tak zcela závislí na vymoženostech moderní doby. Ale co když domácnost postihne mimořádná událost? Na to má odpověď ředitel společnosti Rescueinfo Michal Bareš.

Náhradní varianty při výpadku energií:

  • Svícení – nespoléhejte se jen na svíčky. Dobře fungují led diodová světla a svítilny. Nespotřebovávají tolik energie. A pokud máte doma ještě klasickou baterku, určitě se bude hodit. Nezapomeňte na náhradní baterie. Každý člen rodiny by měl mít k dispozici jednu svítilnu.
  • Vaření včetně zdrojů vody – pořiďte si např. malý campingový vařič na plynovou bombu, na kterém budete vařit. Je dobré mít v zásobě jídla, která jsou hned hotová a na jejich přípravu se nespotřebuje tolik energie. V každé domácnosti byste měli mít stabilně dva balíky pitné vody, které jsou stále v zásobě.
  • Informace a komunikace – rádio (i to staré po babičce) se může stát jediným komunikačním prostředkem s okolním světem, nezapomínejte na náhradní baterie. Pozor na svícení mobilem, šetřete si baterii, ať vám vydrží telefon funkční co nejdéle.
  • Topení – pokud máte v rodinném domě krb na dřevo, je to ideální řešení. Teplo v rodinném domě může zachránit také kotel na tuhá paliva. Ale dnes se staví domy, které řídí počítač, jsme na něm doslova závislí, tady je potom každá rada drahá.  
Při výpadku proudu se vyplatí mít doma náhradní zdroj světla a malý plynový vařič

Je také dobré vědět, kam v případě největší nouze odcestovat. Mít připravený tento záložní plán ve spolupráci s příbuznými nebo přáteli. 

Beseda v Evropském spolkovém domě

Lidé z Pardubicka, Chrudimska a Královéhradecka se dostali v listopadu 2002 do situace, kdy teplárna v Opatovicích na deset dní přestala dodávat teplo. Tuto situaci řešili lidé nákupem přímotopů. Ale co když se bude podobná situace opakovat?

To se dozvíte na besedě s názvem Odolná domácnost, která bude v úterý 6. listopadu od 17 hodin v Evropském spolkovém domě na Pernštýnském náměstí v Pardubicích.

Spustit audio

Související