Nejste vidět? Zaplatíte! Policisté kontrolují neviditelné chodce

16. listopad 2016

Je to malá věc, která ale může zachránit život. Řeč je o reflexních prvcích na oblečení. Policisté se na Pardubicku a Chrudimsku zaměřili na to, zda chodci tyto prvky používají.

Jejich nošení už téměř rok nařizuje novela zákona o silničním provozu. Lidé, kteří jdou v noci nebo za snížené viditelnosti mimo obec, musí mít na sobě alespoň jednu věc, která viditelně odráží světlo. Právě na to se při bezpečnostní akci zaměřili policisté v Pardubicích a Chrudimi.

„Jen na Pardubicku policisté zkontrolovali více než 70 účastníků, kteří se pohybovali mimo město,“ říká Eva Maturová z pardubické krajské policie.

Policii jde o pravenci

Zároveň dodává, že většina kontrolovaných lidí reflexní prvky na oblečení používala: „Policisté u 12 z nich zjistili nedostatky. Někteří neměli vůbec žádné reflexní prvky, jiné měli nedostačující, kdy byli vidět pouze z jedné strany nebo z boku. Tam byla použita domluva. Ti, kteří neměli vybavení vůbec, dostali i blokovou pokutu.“

Podobné kontroly prováděli v minulých dnech i policisté na Chrudimsku. Výsledky doplňuje tamní policejní mluvčí Jiří Tesař.

„Celkem jsme zkontrolovali 19 chodců a 6 cyklistů. Z kontrolovaných byli dva chodci bez reflexních prvků, jeden cyklista neměl na kole žádné osvětlení. Tyto prohřešky vyřešili kolegové na místě uložením blokové pokuty.“

Reflexní prvky, ilustrační foto

Podle údajů společnosti Besip je chodec v tmavém oblečení vidět zhruba na 20 metrů, při použití reflexních prvků to ale je až desetkrát tolik. Proto Eva Maturová upozorňuje, že smysl celé akce byl především preventivní a k udělování pokut přistoupili policisté až v krajním případě.

„Blokovou pokutu dostali dva účastníci, kteří se naopak ještě rozčilovali, proč je policisté zdržují. Nejsme tu pro to a tuto akci nepořádáme, abychom udělili co nejvíce blokových, nýbrž chceme působit preventivně, neboť i dopravní policisté řešili například nehodu s cyklistou, který měl reflexní prvky a veškerá světla v batohu a na místě zemřel,“ dodala Maturová.

Policisté nevylučují, že budou v podobných akcích pokračovat i nadále. Chodci bez reflexních prvků hrozí pokuta až dva tisíce korun, převážnou většinu přestupků ale policisté řeší domluvou.

autor: zen
Spustit audio