Nejtěžší tank a 350 kusů další techniky, to je letošní Retroměstečko

22. září 2017

Kasárna Tomáše Garrigua Masaryka v Pardubicích o víkendu od 23. do 24. září už po čtvrté ožijí Retroměstečkem, které chce poukazovat na historii, vývoj průmyslu a dalších oborů.

I letos je Retroměstečko postavené na statických ukázkách a dynamických arénách: „Ty jsou u nás opravdu nadstandard. Jak na hasičské, tak na tankové jede program po celý den. Když sečtu techniku od veteránistů a těžkou techniku, tak se v kasárnách bude nacházet asi 350 kusů techniky. Máme velký hasičský blok od starých koněk po nejmodernější stroje. Jenom hasičů se nám z republiky sjelo kolem 80 posádek,“ vyjmenovává Miroslav Toman

V programu Retroměstečka nebudou chybět hrané ukázky práce různých složek. V minulosti například vězeňská služba předváděla zásah při vzpouře ve věznici: „Vězeňská služba je u nás pravidelným a také aktivním hostem. I letos mají připravenou ukázku, i když to bude zase něco jiného. Já sám ale nevím, co mají přichystáno, i pro mě to bude překvapení,“ říká se smíchem Miroslav Toman.

Největší lákadla

Každý rok čeká na návštěvníky Retroměstečka nějaký unikát, který by neměli přehlédnout. Chybět nebude ani letos: „Vystoupí u nás nejtěžší tank v ČR. Je to anglická verze tanku Centurion, do Pardubic dorazil už ve čtvrtek večer. Pro mě bude zajímavé hasičské auto Škoda z roku 1942, jediný takový kousek na světě. Zajímavé je, že je v nálezovém stavu. Hasiči, kteří ho do Pardubic dovezou, by u nás rádi započali sbírku pro jeho obnovu,“ prozrazuje Miroslav Toman.

Návštěvníci Retroměstečka se můžou těšit také na návštěvu tanku Sherman z druhé světové války, který na jejich přání dorazí do Pardubic z Varšavy: „Sherman je na cestě, stojí na hranicích. Trochu bojujeme s celními nařízeními, snad to dobře dopadne. Chybí nám takových 15% k úspěchu,“ říká Miroslav Toman.

autor: HRU
Spustit audio