Největší zahradnictví mají v Litomyšli, dodávají i na Sibiř

31. říjen 2015

Pozemky, na kterých společnost Školky Litomyšl pěstuje rostliny, lemují téměř celou stranu města. Firma s více než šedesátiletou tradicí hospodaří na ploše o velikosti dvou set fotbalových hřišť.

Stromy, keře a rostliny by nikdo spočítat nedokázal. Jsou jich miliony. A druhů je na pět tisíc.

Společnost hospodaří téměř na sto hektarové ploše, v nadmořské výšce 320 metrů. Rostliny ve volné půdě rostou asi na 67 hektarech, v areálu se ale nachází i celá řada skleníků a další ploch, kde se rostliny pěstují v kontejnerech.

Školky Litomyšl se orientují především na pěstování dřevin, jehličnanů, listnatých stromů a keřů, ovocných stromků. V areálu se pěstují a množí vřesovištní rostliny, jako například azalky, rododendrony, vřesy nebo kanadské borůvky. Do portfolia společnosti ale patří také trvalky, skalničky, okrasné trávy, kapradiny a bambusy.

Školky zaměstnávají desítky lidí, v zimní sezóně okolo šedesáti, v létě jejich počet přesáhne stovku. Firma má celou řadu odborníků a školní praxi nabízí i studentům Střední školy zahradnické a technické v Litomyšli, se kterou dlouhodobě pracuje a je pro ni školním podnikem.

Z Litomyšle na Sibiř

V tuzemsku zůstává asi 60 % produkce. Dřeviny a rostliny z Litomyšle míří téměř do celé Evropy, ale putují i tisíce kilometrů daleko, třeba na vzdálenou Sibiř.

Skleník pojme na dvě stě tisíc mladých vřesovištních rostlin

Každý rok firma pořádá pro veřejnost celou řadu akcí, tradiční výstavy rostlin se konají v červnu a v srpnu. Poměrně nedávno také vznikla tzv. sluneční zahrada, arboretum, ve kterém si návštěvníci areálu Školek Litomyšl mohou udělat představu o podobně už vzrostlých a kvetoucích rostlin přímo v terénu.

Slavná „Peňázovka“ nese jméno po zakladateli firmy

Za více než šedesát let existence se společnost Školky Litomyšl může pochlubit celou řadou nových odrůd rostlin. Mezi ně patří například borovice „Peňáz“, velmi zvláštní druh sloupovitě rostoucího stromu, který nevytváří boční větve. Pěstitelé tímto pojmenováním vzdali čest zakladateli školek v Litomyšli, Josefu Peňázovi.

Josef Peňáz se v roce 1933 jako mladý zahradnický tovaryš vrátil z několikaleté zkušené ve Francii. V tehdejším Československu ale marně hledal zaměstnání. Proto začal sám na pronajatém pozemku v Poličce zahradničit. Po druhé světové válce přestěhoval svoji firmu z Poličky do Litomyšle a začal pěstovat sortiment ovocných výpěstků, růží, jehličnanů, listnatých dřevin, trvalek, cibulovin a podobně.

Pěstební pozemky společnosti mají plochu 92 hektarů

Asi dvacetihektarová školka byla v roce 1949 znárodněna a stala se majetkem Komunálních služeb města Litomyšle. Josef Peňáz ale v podniku zůstal ve funkci vedoucího. Školky se úspěšně rozvíjely a v roce 1964 začaly obchodovat i se západními zeměmi. Josef Peňáz tak mohl cestovat do zahraničí, odkud pak do Československa přivážel novinky, které množil a dával na trh.

V roce 1983 Školky Litomyšl získaly nové vedení a koncem osmdesátých let v areálu vznikly velké skleníkové plochy, které posunuly nové technologie pěstování. V devadesátých letech společnost prošla privatizací. Díky investicím do technologií, budování logistického centra a dobrému jménu firmy se společnosti podařilo uzavřít dlouhodobé smlouvy na export školkařského materiálu. Mezi hlavní odběratele dnes patří Itálie, Německo, Nizozemsko, Slovensko, Polsko, Rakouskou a Rusko.

autor: BRA
Spustit audio