Nejvyzdobenější dům najdete v Chotovicích

26. prosinec 2015

Po většinu roku působí dům čp. 25 v Chotovicích docela obyčejně. S příchodem zimy se ale typické vesnické stavení, které stojí na kopci hned vedle kostela, mění k nepoznání.

První adventní neděli se celé rozzáří. Od přízemí po komín, včetně stodoly i zahrady.

Až do Tří králů, pravidelně v 16:30, stisk dálkového ovladače rozsvítí 39 422 žároviček. A příští rok to bude zase jinak. Majitel domu, Václav Trunec totiž každoročně svůj vlastní rekord překonává. Dům v Chotovicích je o Vánocích skutečně nejosvětlenějším domem v Česku. Václav Trunec vlastní certifikát od pelhřimovské agentury Dobrý den. Ta dům zapsala do České knihy rekordů jako „Největší vánoční výzdoba na domě“.

Jak to vlastně celé začalo? Václava Trunce kdysi inspirovaly americké filmy a tak si před čtrnácti lety na svůj dům zavěsil prvních 200 žároviček. A od té doby stále přikupuje nové a nové. Dvaceti šesti kilometry kabelů letos obmotal svůj plot, zdi domů, okapy, komíny, stodolu, nebo altán. Dům v současné době ozařuje 20 000 led diod a přes 19 000 klasických žárovek.

V Chotovicích ale nenajdete výzdobu, typickou pro americké Vánoce, jako například zářícího Santa Clause nebo soby. Václav Trunec se snaží držet linii ryze českých Vánoc a právě v tomto duchu zdobí i svoji zahradu. V ní najdete historické saně, Betlém, celou řada zvířat a trsy jmelí. Vánoční atmosféru navíc umocňují reprodukované koledy nebo zvonkohra.

Návštěvníci mohou projít až do zahrady

Náročné osvětlení domu i zahrady zabere stovky hodin práce. Aby bylo všechno hotové do první adventní neděle, začíná Václav Trunec s instalací kabelů už v polovině října. Celkem celou síť osvětlení tvoří přes dvě stě úseků, které procházejí téměř stejným počtem trafostanic. Nejdříve Václav Trunec umisťuje kabely v největších výškách, na střechu, komíny nebo stromy. To pro případ, kdyby přišla zima o něco dříve. Patnáct metrů vysoký smrk v zahradě, na kterém letos září 2000 led diod, je tak už v říjnu vlastně prvním vánočně vyzdobeným stromem v Česku.

Na kopec, k zářícímu domu u Chotovického kostela se v čase vánočním vydávají tisíce lidí. Václav Trunec si vede kroniku. V osvětleném altánu se v zápisech návštěvníků můžete dočíst, že českou zářící výzdobu si přijeli prohlédnout i turisté z Jemenu nebo Britských ostrovů a že o chotovickém domě natáčely reportáže dokonce zahraniční redakce.

Během zimní „osvícené“ sezóny si podle slov Václava Trunce dům prohlédnou dvě až tři desítky tisíc lidí. Letos mohou lidé dění u výjimečného domu v Chotovicích sledovat prostřednictvím online kamery.

autor: BRA
Spustit audio