Několik otřesů denně. Horská služba na Dolní Moravě ke srážce lyžařů volala i policii

1. únor 2019 07:20

Podmínky v lyžařských střediscích jsou ideální. Sníh na svazích je zmrzlý, rychlý a dobře se po něm lyžuje. To s sebou ale přináší i větší množství úrazů, které musí každý den řešit horská služba. Ta vyráží do terénu několikrát za den k malým i velkým úrazům.

Vypravili jsme se na služebnu horské služby Jeseníky na Dolní Moravě, kam právě přijela sanita. Mezi nejčastější úrazy podle sloužícího Jakuba Fabiána patří zlomeniny. „Teď s tím, jaké jsou podmínky, je chladno a sjezdovky jsou tvrdé, tak se za poslední dny setkáváme s otřesy mozků. Každý den minimálně jeden, dva otřesy.“

Ošetřovna horské služby na Dolní Moravě

Podle něj také přibývá srážek mezi lyžaři. „Jsou ideální podmínky, ale sjezdovka je rychlá, tvrdá, lidí je tu hodně a je tu dost lyžařských kurzů. Často to končí srážkou, ale když to dobře dopadne, tak si lidi podají ruce a rozejdou se. Ale bohužel jsme tu už měli i jeden případ, kdy musela přijet srážku řešit policie.“

2 ze 3 zranění jsou na výjezd

Podle odhadů Fabiána vyjíždí horská služba ke dvěma třetinám úrazů, další pacienti přichází na ošetření přímo na ošetřovnu. „Někdy se ale stane, že i ten vážný případ přijde sám a pak se divíme, že to vůbec došel,“ dodává.

Na služebně na Dolní Moravě jsou ve všední dna standardně dva záchranáři. Na víkendy bývají tři. K dispozici mají dvě čtyřkolky a jeden sněžný skútr. Za nimi jsou zapřažené sáně, na kterých je možné přepravit zraněného.

Dolní Morava spadá pod Horskou službu Jeseníky a podle jejího náčelníka Michala Klimeše, je počet úrazů v podhůří Králického Sněžníku jeden z nejvyšších: „v rámci Jeseníků je to středisko, kde máme skoro nejvíc úrazů jak v letním období, tak i v zimním. Ročně ošetříme kolem 350 úrazů.

Horská služba v Pardubickém kraji funguje na dvou místech. O Dolní Moravu se starají záchranáři z Jeseníků. Na Bukové hoře zase fungují záchranáři z Orlických hor.

Lyžaři na sjezdovce na Dolní Moravě
autor: Josef Ženatý

Související