Nenechte si ujít úterní zatmění Slunce. Sice jen částečné, ale s úsměvem

20. říjen 2022

V úterý 25. října nastane na obloze výjimečný úkaz. Všichni nadšenci astronomie se mohou těšit na zatmění Slunce. K prvnímu kontaktu měsíčního a slunečního disku dojde krátce po 10. hodině. Před polednem nastane jeho maximální fáze.

„Zatmění bude sice jen částečné, Měsíc zakryje Slunce nad Pardubicemi ze čtyřiceti dvou procent, takže na obloze uvidíte takového veselého smajlíka,“ popisuje úterní úkaz hvězdář Petr Komárek.

Za pět minut dvanáct to stihnete

Těsně před dvanáctou hodinou nastane podle pardubického hvězdáře Petra Komárka maximální fáze zatmění Slunce. Když si vyběhnete za pět minut dvanáct ven, tak uvidíte takové ukousnuté sluníčko připomínající smajlíka. Pokud byste chtěli v úterý letět za úplným zatměním Slunce, nenašli byste takové místo na Zemi. K maximální fázi zatmění dojde na Sibiři, kde bude Slunce zakryté z osmdesáti šesti procent.

Schéma zatmění v jednotlivých městech

Zatmění Slunce není možné sledovat bez ochrany. Abyste předešli poškození zraku, stačí mít svářecí sklíčko. „ To, že se jedná o správný filtr, poznáte jednoduše.  Rozsvítíte si klasickou žárovku a přes filtr uvidíte jen tenké vlákno, jinak nic. Dá se pořídit i speciální stříbrná fólie,“ doporučuje Komárek.

Pozorujte zatmění z hvězdárny

Vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause Petr Komárek zve zájemce v úterý od deseti hodin dopoledne na pardubickou hvězdárnu. Popíše svoje zážitky ze tří zatmění v Turecku, Rusku a v Číně. Od jedenácti začne samotné pozorování v kopuli.

„Každé úplné zatmění pro mě bylo úchvatné. Příroda nám nadělila dar v podobě zázraku. Malý Měsíc zakryje velké Slunce. Jak je to možné? Slunce je sice 400x větší, než Měsíc, ale Měsíc je 400x blíže k Zemi. To znamená, že obě tělesa jsou pro nás stejně velká, proto vidíme to překrytí. Ale nejzajímavější je při úplném zatmění změna v přírodě. Ochladí se a zvířata i rostliny se chystají ke spánku, nastane soumrak. To se nedá popsat vyprávěním, ani fotografií, to se musí vidět,“ líčí hvězdář.

Dnes v noci budeme moci za jasného počasí pozorovat Orionidy

V průběhu předposledního říjnového víkendu, zejména už v pátek 21. října ranních hodinách, budeme moci za jasného počasí pozorovat další pozoruhodný jev: Orionidy. Jedná se o meteorický roj, který je způsoben zánikem ledo-prachových částic ze slavné Halleyovy komety v zemské atmosféře.

8. prosince nás čeká trojitá nálož úkazu, ve kterém budou mít hlavní slovo Mars a Měsíc. Bude to výjimečný úkaz. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

autoři: Jitka Slezáková , pta
Spustit audio

Související