Neokoukaná cuketa jako výborná roláda i zahušťovadlo omáček

20. srpen 2020

Vaření tradičních receptů, ale bez zbytečného tuku nebo velkého množství mouky. To je koníček Taťány Řehákové z České Třebové. Mezi jejími favority jsou teď mořské ryby z kvalitních chovů. Ale protože momentálně na českých zahradách kraluje cuketa, nabídla i nepříliš známý recept z této univerzální zeleniny.

Jak zahustit omáčku bez mouky

Cuketa dobře zahustí například gulášovou omáčku. A ještě lepší je podle Taťány Řehákové dýně hokaido. Zahušťuje s ní hlavně červené omáčky. Je to jednoduché. Nastrouháme hokaido, povaříme spolu s omáčkou a rozmixujeme.

Tmavé omáčky se dobře zahustí také větším množstvím osmahnuté cibulky, která se přidá k omáčce, chvíli se povaří a rozmixuje. Takto upravená roštěná na houbách nemá chybu.

Cuketová roláda se sýrem

Ingredience
  • 400 g cukety
  • 200 g strouhaného sýru eidam
  • 50 g mandlové mouky
  • 5 vajec

Kuchařka Táňa Řeháková doporučuje cuketovou roládu se sýrem. Takto připravená roláda je podle ní opravdu delikátní a navíc ji můžeme jíst i za studena.

Postup:

Cuketu nakrájíme škrabkou na dlouhé plátky a naskládáme na plech s pečícím papírem. Plech vložíme do předehřáté trouby a necháme cuketu asi pět minut zavadnout.

Z pěti bílků a špetky soli vyšleháme sníh, přidáme 100 g strouhaného eidamu, mandlovou mouku a nakonec žloutky. Lehce spojíme a těsto nalijeme na pláty cukety. Pečeme v předehřáté troubě na 200° C asi deset minut. Ihned po vyndání z trouby zasypeme zbylým sýrem a stočíme do tvaru rolády.

Spustit audio

Související