Jak zpracovat cuketovou úrodu? Vyzkoušejte naše 3 recepty!
Obliba cuket všech možných tvarů a barev každým rokem roste. Není příliš náročná na pěstování a sklizeň využijete v kuchyni při přípravě slaných i sladkých jídel.
1. Cuketová polévka
Cuketová polévka je vhodná jako svačina, doplněná o bílý chléb může být i vhodnou lehkou letní večeří.
- 1 kg cuket
- 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 60 ml smetany
- 50 g parmazánu
- 60 ml olivového oleje
- 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
- bazalka, hladkolistá petrželka
- sůl, pepř
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přihoďte česnek, bazalku a osolenou cuketu nakrájenou na asi 1 cm kostky až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
Rozmixovanou směs vlijte zpět do hrnce, vmíchejte smetanu a přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán, osolte podle chuti. Při podávání ozdobte lístkem bazalky nebo nakrájenou paprikou a podávejte s vekou.
2. Zeleninová omáčka na maso
Do zeleninové omáčky zpracujete skoro všechny plody ze zahrádky. Můžete ji také zavařit a použít ji třeba v zimě na špagety.
- 500 g paprik
- 500 g rajčat
- 3 mrkve
- 1 cuketu
- 1 pórek
- 4 stroužky česneku
- 3 cibule
- 1 rajský protlak
- lžíce cukru
- sůl, pepř, olej, sójová omáčka
Postup:
Papriky nakrájíme na proužky, rajčata si oloupeme a pokrájíme. Mrkve nastrouháme nahrubo. Cuketu nakrájíme kostičky, pórek na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky a stejně tak i cibuli.
Na olej dáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět, pak přidáme papriky a mrkev. Po chvíli můžete přidat cuketu, poté rajčata a veškeré přísady, osolíme a opepříme podle chuti. Mícháme, dokud zelenina nezměkne.
Uvařené můžeme zavařit ve sklenicích, asi na 80 stupňů 15 minut.
3. Cuketové soudečky
Pokud se vám na zahradě urodily cukety, nastává otázka co s nimi. Mladé cukety můžete ogrilovat, větší zpracovat do koláče. Nebo je zkuste naplnit masovou směsí.
- větší cuketa nebo kulaté cukety
- cibule
- mleté maso
- sůl
- pepř
Postup:
Z omyté cukety odkrojíme konce, nakrájíme na špalíky dlouhé 3 až 4 centimetry. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi centimetr dužiny.
Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na trošce oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme.
Po chvíli přidáme nadrobno posekanou dužinu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme. Za občasného míchání dusíme, až se odpaří větší část vody, kterou pustí cuketa. Touto směsí naplníme soudečky na pekáči, dáme do vyhřáté trouby zapéct. Navrch můžeme posypat sýrem. Podávat můžeme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Související
-
Neokoukaná cuketa jako výborná roláda i zahušťovadlo omáček
Vaření tradičních receptů, ale bez zbytečného tuku nebo velkého množství mouky. To je koníček Taťány Řehákové z České Třebové. Nabídla nepříliš známý recept z cukety.
-
Vynikající cuketová čalamáda
Urodilo se vám víc cuket, než jste čekali? Už jste je zkusili dát do všeho? Schovejte si je na zimu! Můžete vyzkoušet naši osvědčenou cuketovou čalamádu.
-
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Léto je kromě jiného obdobím cuket (nebo také cukín). Dají se použít třeba i do salátu, ale většinou se podávají tepelně upravené.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.