Jak zpracovat cuketovou úrodu? Vyzkoušejte naše 3 recepty!

Cuketová polévka

Obliba cuket všech možných tvarů a barev každým rokem roste. Není příliš náročná na pěstování a sklizeň využijete v kuchyni při přípravě slaných i sladkých jídel.

1. Cuketová polévka

Cuketová polévka je vhodná jako svačina, doplněná o bílý chléb může být i vhodnou lehkou letní večeří.

Suroviny:

1 kg cuket
750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
60 ml smetany
50 g parmazánu
60 ml olivového oleje
1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
bazalka, hladkolistá petrželka
sůl, pepř

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přihoďte česnek, bazalku a osolenou cuketu nakrájenou na asi 1 cm kostky až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.

Rozmixovanou směs vlijte zpět do hrnce, vmíchejte smetanu a přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán, osolte podle chuti. Při podávání ozdobte lístkem bazalky nebo nakrájenou paprikou a podávejte s vekou.

2. Zeleninová omáčka na maso

Rajčata, rajče, zelenina, rajčatová omáčka

Do zeleninové omáčky zpracujete skoro všechny plody ze zahrádky. Můžete ji také zavařit a použít ji třeba v zimě na špagety.

Suroviny:

500 g paprik
500 g rajčat
3 mrkve
1 cuketu
1 pórek
4 stroužky česneku
3 cibule
1 rajský protlak
lžíce cukru
sůl, pepř, olej, sójová omáčka

Postup:
Papriky nakrájíme na proužky, rajčata si oloupeme a pokrájíme. Mrkve nastrouháme nahrubo. Cuketu nakrájíme kostičky, pórek na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky a stejně tak i cibuli.

Na olej dáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět, pak přidáme papriky a mrkev. Po chvíli můžete přidat cuketu, poté rajčata a veškeré přísady, osolíme a opepříme podle chuti. Mícháme, dokud zelenina nezměkne.

Uvařené můžeme zavařit ve sklenicích, asi na 80 stupňů 15 minut.

3. Cuketové soudečky

Cuketové soudky plněné masem

Pokud se vám na zahradě urodily cukety, nastává otázka co s nimi. Mladé cukety můžete ogrilovat, větší zpracovat do koláče. Nebo je zkuste naplnit masovou směsí.

Suroviny:

větší cuketa nebo kulaté cukety
cibule
mleté maso
sůl
pepř

Postup:
Z omyté cukety odkrojíme konce, nakrájíme na špalíky dlouhé 3 až 4 centimetry. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi centimetr dužiny.

Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na trošce oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme.

Po chvíli přidáme nadrobno posekanou dužinu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme. Za občasného míchání dusíme, až se odpaří větší část vody, kterou pustí cuketa. Touto směsí naplníme soudečky na pekáči, dáme do vyhřáté trouby zapéct. Navrch můžeme posypat sýrem. Podávat můžeme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.