Vynikající cuketová čalamáda
Urodilo se vám víc cuket, než jste čekali? Už jste je zkusili dát do všeho? Schovejte si je na zimu! Můžete vyzkoušet naši osvědčenou cuketovou čalamádu.
Potřebujete:
3 kg oloupaných cuket bez zrníček, 1 kg zelené papriky (v Čechách se jí říká slovenská nebo bílá), 4 ks červené papriky nebo kapie pro hezkou barvu, 1 kg cibule, 1 balíček DEKO, 300 g cukru, 0,3 l octa.
Postup:
Cukety a papriky nakrájíme na drobné kostičky, najemno nakrájíme cibuli, vše smícháme s balíčkem DEKA, cukru a octa. Ponecháme odležet asi 1 hodinu. Zatím připravíme sklenice, do kterých plníme (nepřidávat vodu), uzavřeme a sterilujeme 25 min. na 80 °C.
Čalamáda se nemusí rozležet, ochutnávat můžete už druhý den.
Podává se k různým masům, chutná je i jako příloha k bramborákům.
Související
-
Neokoukaná cuketa jako výborná roláda i zahušťovadlo omáček
Vaření tradičních receptů, ale bez zbytečného tuku nebo velkého množství mouky. To je koníček Taťány Řehákové z České Třebové. Nabídla nepříliš známý recept z cukety.
-
Jak zpracovat cuketovou úrodu? Vyzkoušejte naše 3 recepty!
Obliba cuket všech možných tvarů a barev každým rokem roste. Není příliš náročná na pěstování a sklizeň využijete v kuchyni při přípravě slaných i sladkých jídel.
-
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Léto je kromě jiného obdobím cuket (nebo také cukín). Dají se použít třeba i do salátu, ale většinou se podávají tepelně upravené.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.