Vynikající cuketová čalamáda

Urodilo se vám víc cuket, než jste čekali? Už jste je zkusili dát do všeho? Schovejte si je na zimu! Můžete vyzkoušet naši osvědčenou cuketovou čalamádu.

Potřebujete:
3 kg oloupaných cuket bez zrníček, 1 kg zelené papriky (v Čechách se jí říká slovenská nebo bílá), 4 ks červené papriky nebo kapie pro hezkou barvu, 1 kg cibule, 1 balíček DEKO, 300 g cukru, 0,3 l octa.

Postup:
Cukety a papriky nakrájíme na drobné kostičky, najemno nakrájíme cibuli, vše smícháme s balíčkem DEKA, cukru a octa. Ponecháme odležet asi 1 hodinu. Zatím připravíme sklenice, do kterých plníme (nepřidávat vodu), uzavřeme a sterilujeme 25 min. na 80 °C.
Čalamáda se nemusí rozležet, ochutnávat můžete už druhý den.
Podává se k různým masům, chutná je i jako příloha k bramborákům.

Související

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.