Netopýři a ježci se probouzejí

17. prosinec 2014

Teplé počasí některým zvířatům neprospívá. Probouzejí se ježci a také netopýři. Jak nám řekl vedoucí Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka Josef Cach, hlásí se jim stále více lidí, kterým vlétl do domu netopýr.

V takovém případě není dobré nechávat ho v teple. Netopýr totiž v teplém prostředí velmi rychle ztratí veškeré zásoby energie, které má na celou zimu. Proto je dobré ho přenést do chladných prostor a po poradě s odborníkem ho umístit na zimoviště. Podle Josefa Cacha také není nutné vozit do záchranné stanice ježky. Teplé počasí jim nahrává a mláďata většinou přežijí bez pomoci člověka.

Nekrmte labutě na zamrzlých rybnících a jezerech.

Tak zněla další rada Josefa Cacha. Labutě pak vyčkávají na další krmivo a nemají se k odletu na tekoucí vodu, kde lépe přežijí zimu. Paradoxně jim tak lidé, kteří přicházejí pravidelně s krmením, ubližují. Pokud už se chystáte na zimních procházkách krmit divoká zvířata, nasušte jim chleba. V žádném případě jim nepodávejte čerstvé pečivo ani vánoční cukroví. Pozor na čokoládu!!! Odborníci také upozorňují na přemnožení nutrií v některých lokalitách. Ani v tomto případě nedoporučují jejich krmení.

Dárky pro zvířata v Pasíčkách

Pokud chcete obdarovat nejen svou rodinu, ale i zvířata v Záchranné stanici a ekocentru Pasíčka, zavítejte na jejich pravidelnou akci „Vánoce se zvířátky“. Koná se 20.12. od 10ti do 16ti hodin přímo v areálu. Přijďte posedět v příjemné společnosti u krbu a povyprávět si s pracovníky o radostech i starostech s jejich zvířecími svěřenci. Dárky v podobě psích nebo kočičích granulí či konzerv uvítají nejenom tamní zvířata, ale i pracovníci, kteří složitě shánějí finance na provoz této stanice, kterou mohou kontaktovat lidé z celého kraje při nálezu poraněného volně žijícího živočicha.

autor: jsl
Spustit audio