Netopýři našli klid u dělostřelců. V tvrzi Bouda jich přírodovědci napočítali stovky

2. březen 2020 08:30

Až jedenáct druhů netopýrů každoročně přezimuje v dělostřelecké tvrzi Bouda na Orlickoústecku. I letos se do objektu prvorepublikového pevnostního opevnění vydali přírodovědci. A počítali, kolik chráněných savců tam skutečně je.

Přezimují na různých místech. Často v jeskyních nebo starých důlních šachtách. Několik stovek netopýrů každoročně tráví zimu i v podzemní vojenské pevnosti.

Chladnější spaní než obvykle

Chiropterolog Zdeněk Buřič s kolegy počítá netopýry v tvrzi Bouda už od 80. let minulého století. Začínají stejně jako turisté – ve vstupním objektu celé tvrze: „V tomhle vstupu jsme už našli tři netopýry, postupně to začne přibývat. Bývá tu jedenáct druhů, tahle pevnost je specifická tím, že se tu vyskytují druhy, které spíš vyhledávají teplotu, která je nižší. To znamená netopýři černí, severní, vousatý, Brandtův… A potom jsou ještě místa, kde je tepleji a kde se objevují ještě jiné druhy.“

Na některých místech se hledají spící netopýři lépe. Tady zimují v části tvrze, která zůstala rozestavěná a stěny nejsou vybetonované

Postupně přírodovědci sestupují do hlavní galerie tvrze – tedy několik set metrů dlouhé chodby, na kterou navazují jednotlivé podzemní sály a místnosti. Prozkoumat je potřeba každou prasklinu. Menší druhy netopýrů totiž mohou zimovat třeba v centimetrové škvíře za informačními tabulemi. Chiropterologové během několika hodin prozkoumají celou tvrz, včetně míst, kam návštěvníci běžně nechodí.

Zapisuje se nejen počet netopýrů, ale také teplota, ve které přezimují. „Podíváme se, jaký je to druh. Kdysi před lety se všechno sundávalo, kroužkovalo, ale tahle metodika se už dneska nepoužívá a pro zvířata je to šetrnější,“ dodává Zdeněk Buřič.

Práci v tvrzi si pochvaluje. „Tady je to taková pohodová akce, že se to projde, spočítá. V jeskyních nebo důlních dílech je to daleko složitější, tam se člověk často musí dostávat pomocí lana a podobně.“

Sčítání netopýrů přírodovědcům trvá většinou kolem pěti hodin. I letos na Boudě jich napočítali skoro tři sta. Nejvíc bylo netopýrů černých a velkých. Nejméně pak velkouchých. Ten v Boudě letos přezimoval jen jeden.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související