Kroupové rizoto s celerovou slámou (od šéfkuchaře Lukáše Novotného)

Kroupy se dříve objevovaly v jídelníčku velmi často. V posledních desetiletích však začínají z našich talířů mizet. To je velká škoda, protože se jedná o celozrnný produkt, který obsahuje mnoho výživných, tělu prospěšných látek.

Nevíme, jak to máte s kroupami vy, ale nikde se moc nevaří. A přitom ječné kroupy jsou opravdu zdravé! Ječmen obsahuje bílkoviny, zdravé tuky, sacharidy a vlákninu. Díky vitamínu B a křemíku chrání kůži při pravidelné konzumaci před záněty. Dále ječmen obsahuje fosfor, měď, mangan, vápník, železo, hořčík a zinek. Tak co udělat kroupy třeba i jako rizoto místo rýže?

Suroviny:
střední kroupy, hříbky, cibulku nebo šalotku, celer, olej a máslo

Kroupové rizoto neboli kroupoto


Postup:
Kroupy - neproplachujeme - dáme je vařit do osolené vody, až po uvaření je zchladíme - scedíme. Na pánvičku dáme máslo, pokrájenou šalotku, přidáme pokrájené houby, osolíme,opepříme, přidáme drcený kmín.
Vše chvilku zarestujeme a nakonec přidáme vařené kroupy.
Navrch dáváme celerovou slámu. Tu si uděláme tak, že celer nastrouháme na jemném struhadle a opražíme zprudka na oleji. Osmažíme dozlatova a necháme okapat na ubrousku.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.