Ricottové nočky s karamelovou omáčkou udělají radost všem, kteří jsou na sladké
Pravděpodobně znáte klasické noky z bramborového těsta. Ricotta je ale čerstvý sýr podobný tvarohu, který se vyrábí z kravského nebo kozího mléka. A my si z něj dnes uděláme nočky s karamelovou omáčkou. Mimochodem, věřili byste tomu, že už starověcí Římané vyráběli ricottu?
Ricotta (což doslovně znamená „převařený“) vzniká ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane při výrobě běžných sýrů. Ricottový tvaroh, vzniklý po převaření a procedění, je bílý, lehce nasládlý a obsahuje zhruba 13 procent tuku. V této formě poněkud připomíná sýry typu cottage, je ale lehčí.
Stejně jako mascarpone je ricotta oblíbenou složkou italských dezertů a používá se do mnoha náplní.
Suroviny:
300 g ricotty, 200 g hladké mouky, 1 vejce, borůvky, maliny, jahody (sezónní ovoce), snítka máty
Na karamelovou omáčku:
150 g krupicového cukru, 200 ml smetany ke šlehání (33 %), 100 ml mléka
Postup:
Smíchejte ricottu, mouku a vejce a vypracujte těsto.
Do kastrolku dejte vařit vodu. Dvěma lžícemi vykrajujte nočky a vkládejte je do horké vody. Až vyplavou na povrch, jsou hotové.
V pánvi se silným dnem rozehřejte za stálého míchání cukr. Až se začne rozpouštět, přidejte smetanu a mléko. Míchejte a 2 minuty povařte.
Na talíři přelijte nočky karamelovou omáčkou. Ozdobte borůvkami, malinami a nakrájenými jahodami.
Ricotta se tedy používá i v receptech na těstoviny, calzone, stromboli, pizzu, manicotti, lasagne a ravioli.
Existují i varianty sušenek, které obsahují ricottu. Ricotta se dá třít do hladka a smíchat s cukrem, skořicí, jahodami a čokoládou a servírovat jako dezert.
Související
-
Nemusí být všechno sladké. Zkuste si udělat slaný velikonoční dort se špenátem a ricottou
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla. Recepty jsou ovšem maličko vylepšené a vždycky něčím trošku jiné, než jak je dělali předkové.
-
Zapečená sýrová polenta s vepřovými nudličkami. Chuť Itálie, která si vás omotá kolem prstu
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře. U nás se nejčastěji prodává instantní kukuřičná polenta.
-
Špagety s kuřecím masem a rukolou. Ochutnejte pravou Itálii
Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou nepřekonatelné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.