Zapečená sýrová polenta s vepřovými nudličkami. Chuť Itálie, která si vás omotá kolem prstu
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře, kde se podává jako silně kajmakem omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.
Slaná kaše z kukuřičné krupice, jinak řečeno polenta, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu hned, jakmile ho vystrčíte ze dveří své kuchyně. Podobně jako jezinkám v pohádce o Smolíčkovi stačil malíček, aby nebohé dítko lapily, i vám hrozí takový osud, pokud zaslechnete hlásek polenty žádající o pozornost.
K čemu je polenta dobrá
Polenta funguje především jako příloha, a to hlavně k dušeným jídlům, jako jsou guláše, masová a zeleninová ragú, ratatouille, lečo. Ochotně se chuťově pojí s různými sýry v čele s gorgonzolou, parmazámem, fontinou, také máslem a olivovým olejem. Sluší jí také cibulová marmeláda nebo oříšky.
Suroviny:
200 g kukuřičné polenty, 2 vejce, 100 g eidamu, 3 stroužky česneku, čerstvá petrželka, 600 g vepřové kýty, česnek, worchesterská omáčka, solamyl, steakové koření, 100 ml vývaru, olej, mletý černý pepř, sůl
Postup:
Vepřové maso očistíme, nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a ochutíme steakovým kořením, zakapeme olejem a obalíme v solamylu. Oloupaný česnek prolisujeme a omytou
petrželovou nať jemně usekáme.
Polentu uvaříme podle návodu na obalu a ještě do vlažné kaše vmícháme sýr, polovinu prolisovaného česneku, vejce a usekanou petrželku. Směs podle potřeby osolíme, opepříme a
přendáme do pekáčku vytřeného olejem. Polentu zapečeme v horké troubě asi při 250 °C dozlatova.
Sýrovou polentu necháme asi 20 minut odležet a mezitím si připravíme vepřové nudličky.
Maso zprudka ze všech stran orestujeme na oleji. Pak přilijeme malé množství vývaru a worchester, přidáme česnek a za stálého míchání necháme šťávu zhoustnout. Podle potřeby pokrm dochutíme solí a pepřem.
Zapečenou sýrovou polentu rozdělíme na porce, obložíme vepřovými nudličkami a podáváme se zeleninovým salátem.
Polenta se připravuje z kukuřičné krupice a vody a vaří se skoro hodinu. Proto existují instantní typy polenty, hotové za pár minut. Instatní polenta byla předem uvařena výrobcem a opět vysušena, proto jí to pak v kuchyni netrvá tak dlouho, než změkne, nabobtná a zhoustne.
Nedovařená, nedostatečně vodou doplněná polenta na talíři ihned tuhne, protože do sebe i nadále vstřebává vlhkost. Připraví vás o kus chuťového zážitku a možná své strávníky či sebe odradíte od dalších pokusů s touto surovinou, což by byla škoda.
Související
-
Špagety jsou synonymem italské kuchyně a mají spoustu podob. Zkuste je s masovými kuličkami
Ačkoliv je druhů těstovin nepřeberné množství, jeden druh z nich nepokrytě vyčnívá. Špagety neboli spaghetti, pokud chcete ctít italský původ, jsou zkrátka nepřekonatelné.
-
Itálii miluji z mnoha důvodů, říká Jana Broukalová -...
Itálii většina z nás vnímá jako jednu z turistických destinací. Jižanský temperament, slunce, dobré víno a olivy jsou příjemnou stránkou, kterou si z letních dovole...
-
Domácí pizza. Děti mohou pomáhat s přípravou a nakonec vás samou láskou sní
Zkuste si doma připravit pizzu pěkně od základů. Výhodou je, že si ji můžete obložit vším, co máte rádi. A ta vůně. Budete se cítit jako na dovolené v Itálii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.