Slatiňany ztrácejí kontrolu nad městskou kompostárnou. Lidé tam navážejí i stavební suť

9. srpen 2021 07:56

Ve Slatiňanech řeší kompostový problém. Město už několik let provozuje plochu, kam můžou lidé odvážet odpad ze zahrad. Jenže volnější pravidla si někteří vyložili tak, že se v kompostárně můžou zbavit v podstatě čehokoli. Radnice už proto upozorňuje, že takhle to dál prostě nejde.

Malá kompostárna stojí stranou od města a není nijak zvlášť hlídaná. Město tak vsadilo na to, že lidé budou ohleduplní a budou dodržovat pravidla pro to, co se tam smí vozit a co ne. Jenže tahle dohoda nefunguje. V kompostárně tak končí i plasty, kovy, sklo nebo stavební suť. A potom není možné biologický odpad zpracovat a materiál je vlastně nepoužitelný.

Přespolní odpad

Kompostárna je navíc určená lidem ze Slatiňan a místních částí, které městu patří. Ale načerno ji využívají i lidé ze širšího okolí. A občas se stane, že někdo doveze odpad doslova ve velkém, aby se ho zbavil. Situace už je podle radnice jen těžko zvladatelná.

Pokud problémy neustanou, doplatí na to hlavně lidi ze Slatiňan. Třídění odpadu je vlastně podmínka pro to, aby město nemuselo výrazně zvyšovat poplatek za popelnice. Radnice proto zveřejnila výzvu, aby lidé dodržovali stanovená pravidla a aby se snažili část bioodpadu zpracovat doma, pokud mají takovou možnost. Není to navíc poprvé, problémy s kompostárnou se opakují už několik let a je to prakticky pořád stejný scénář.

Spustit audio

Související