Jeho zbraní je modlitba a pomocná ruka. Duchovní Marian Kurylo bojuje za Ukrajinu po svém

14. březen 2022

Nenápadný kostelík Panny Marie Sedmibolestné se stal hned po vpádu Ruska na Ukrajinu nejnavštěvovanějším kostelem v Pardubicích. Stovky lidí právě tam nosily potřebné věci pro lidi utíkající z Ukrajiny. Na vše dohlížel ukrajinský duchovní Marian Kurylo. Zeptali jsme se ho, jak by své krajany charakterizoval.

„Kdybyste se mě zeptali ještě před dvěma týdny, řekl bych, že Ukrajinci stejně jako Češi nadávají na vládu, na prezidenta, na drahé zboží, a tak dále. Dnes je ale situace úplně jiná. Dospěli jsme, ukrajinská mentalita se rázem změnila. Jsme jednotní a bojujeme za Ukrajinu. Jsme hrdí na našeho prezidenta, nenadáváme a děkujeme za každou pomoc, kterou nám lidé prokážou. Vidím to a slyším každý den,“ říká otec Marian Kurylo a pokračuje:

„Všude na světě jsou horší a lepší lidé. Ale opravdu věřte, že lidé, kteří utíkají z Ukrajiny, netouží po české půdě, po českém majetku, nechtějí nikoho zneužít. Vím, že mnozí z nich ani nechtějí rozbalovat kufry, protože doufají, že se za pár dnů či týdnů vrátí domů. A pokud se setkáte s Ukrajinci, kteří ukážou svou špatnou stránku, nezatvrďte svá srdce,“ prosí duchovní.

Nenávist se nedá zničit nenávistí

„Zlo plodí další zlo, proto se peru s nenávistí k nepříteli, který zabíjí naše lidi. Ale nedovolím, aby nenávist prorostla do mého srdce, protože zlo se zlem neoplácí,“ říká Marian Kurylo, který se každý den při bohoslužbách snaží lidem i toto poselství předávat.

Bohoslužby v kostele Panny Marie Sedmibolestné

Kostel Panny Marie Sedmibolestné v Pardubicích je pro veřejnost otevřený od pondělí do soboty, vždy od sedmnácti hodin. Liturgie začíná v osmnáct hodin.

„Oficiální sbírku na pomoc Ukrajině už jsme ukončili, ale rád si s vámi popovídám, pokud budete chtít pomoct našim lidem, poradím, kam vaše úsilí směřovat, jsem všem k dispozici. A pokud stále nemůžete uvěřit tomu, co se na Ukrajině děje, v kostele uvidíte lidi, kteří to skutečně prožili. A bohužel přibývají,“ konstatuje Marian Kurylo a zve do „Kostelíčka“ i na nedělní bohoslužbu, která začíná v deset hodin dopoledne.

Spustit audio

Související