Naše zahrady

V Líšnici mají zahradu, kde si budete připadat jako Alenka v říši divů

Máte rádi tajemné pohádky plné fantazie? Možná vás zaujme tip na výlet do originální zahrady, kde si můžete v některém z mnoha přírodních zákoutí představovat nejrůznější pohádkové příběhy. Zahradu s příznačným názvem V říši divů najdete v Líšnici u Žamberka. A možná si skutečně budete připadat jako Alenky.

Paní Irena Emma Lux zdědila velký pozemek po svých předcích. Zahradu podle svých představ buduje třicet let. Zakládá si hlavně na vzrostlých stromech a keřích, nechybí ani jezírka a především zákoutí s artefakty, které zahradnice sbírá. Jsou jich stovky.

Posedět si můžete i mezi muchomůrkami

Zahradnice Ema si zakládá na různých barevných prvcích a nápadech, které zahradu ozvláštňují. Kromě vzácných dřevin a trvalek potkáváme muchomůrky z keramiky, stará kola ověnčená letničkami, kbelík, ze kterého se rozlévá mléko v podobě bílých begonií – tzv. ledovek.

Kde si dávají sraz muchomůrky? Tady!

A takových nápadů najdete na Zahradě u Divnej Emy, jak si paní Ema říká, desítky. Posedět si můžete u jezírka nebo ve stínu vzácných vzrostlých stromů. O lavičky a jiná originální posezení v zahradě také není nouze.

„Pokud byste chtěli přírodní zahradu v Líšnici navštívit a posedět si u nás, není to problém. Jen mi prosím, dopředu zavolejte,“ zve do svého království paní Ema. Zahradnice a sběratelka láká nejen na zahradu, ale také do svého muzea starých věcí a paličkované krajky, kterou sama vytváří.

„Já si ve starých věcech prostě libuji, ať už to jsou staré panenky nebo keramické mísy. Je to můj život, jsem takhle šťastná,“ uzavírá Irena Ema Lux.

Spustit audio

Související

  • Prázdninové cesty k vodě

    Ve vedru se hodí zchlazení. A kde jinde než u vody. Český rozhlas Pardubice pro vás na léto připravil seriál o nejkrásnějších přírodních koupalištích v našem kraji.

  • Letní seriál: Ze Lhoty do Lhoty

    Kolik máme v kraji Lhot? Možná se budete divit, ale obcí a osad, které se jmenují Lhota nebo mají podobný název, najdeme v Pardubickém kraji přes dvacet.

  • Prázdninové rozhledy

    Do kopců se trmácíme proto, abychom si mohli užít ten slastný pocit při pohledu na svět pod námi. Pěkný rozhled po kraji, to je cíl mnoha z nás.

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.