Kotlety pečené na kysaném zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku

4.3. Vaříme s Habadějem
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny.
- 4 vepřové kotlety
- 700 g bílého kysaného zelí
- 3 nožičky pikantní klobásy
- 3 cibule
- 6 stroužků česneku
- olej
- sůl
- pepř
Šťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest.
Pokud holdujete české kuchyni, tak si na vepřových kotletách pečených na kysaném zelí určitě pochutnáte.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.
U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.
Postup:
Kotlety z obou stran lehce naklepeme, osolíme a okořeníme. Můžete posypat sladkou paprikou nebo grilovacím kořením. Plátky pokapeme nakonec olejem a necháme je chvíli odležet v chladu. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmažíme je na oleji, pak přidáme na kolečka nakrájené klobásy a opět opečeme. Přidáme kysané zelí, kmín a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme a rozložíme na dno pekáčku.
Kotlety nejprve nařízneme a z obou stran orestujeme dozlatova. Pak maso rozložíme na zelí. Trochu zelí můžeme dát i na kotlety. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 180 - 200 stupňů a pečeme asi 20 -30 minut.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.